Ascultă Radio România Reșița Live

Pizza turcească cu vită și rodie – rețeta orientală

Inspirată din bucătăria Orientului Mijlociu, această rețetă de pizza turcească cu carne de vită, feta, ardei murați și melasă de rodie oferă o explozie de gusturi autentice și savuroase.

Rețetă din Orientul Mijlociu: Pizza turcească cu vită, feta și rodie

Pizza turcească cu vită și rodie – rețeta orientală

Articol editat de Radio Resita, 14 mai 2025, 06:00 / actualizat: 14 mai 2025, 8:29

Rețetă din Orientul Mijlociu: Pizza turcească cu vită, feta și rodie

Miercurea, la Radio Reșița, ne bucurăm de farmecul și gustul inconfundabil al bucătăriei din Orientul Mijlociu – o zonă cu tradiții culinare milenare, influențată de rute comerciale, migrații culturale și ingrediente exotice.

Astăzi vă aducem o rețetă de pizza turcească cu vită și rodie, o reinterpretare savuroasă a unei mese de seară care îmbină condimente orientale, carne suculentă și ingrediente proaspete.

Ingrediente pentru 6 porții:

Pentru aluat:

  • 500 g făină universală,
  • 2 linguri ulei de măsline,
  • Apă călduță (după necesitate).

Pentru topping:

  • 2 cepe medii tocate,
  • 2 căței de usturoi zdrobiți,
  • 250 g carne tocată de vită,
  • 2 lingurițe chimen măcinat,
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată,
  • 1 lingură fulgi de ardei iute,
  • 5 linguri pastă de roșii,
  • 6 linguri melasă de rodie,
  • 400 g ardei murați (tocați grosier),
  • 50 g brânză feta fărâmițată,
  • 1 lingură nuci de pin,
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:

1. Aluatul:
Frământați făina cu apă călduță și ulei până obțineți un aluat elastic. Lăsați-l la dospit într-un bol uns, acoperit, timp de 1-2 ore sau până își dublează volumul.

2. Toppingul de carne:
Într-o tigaie încălziți uleiul și căliți ceapa și usturoiul până devin aurii. Adăugați carnea tocată și gătiți-o timp de 5-7 minute, apoi scurgeți excesul de grăsime.
Încorporați chimenul, scorțișoara, fulgii de ardei iute, 2 linguri de pastă de roșii și 3 linguri de melasă de rodie. Gătiți un minut, apoi lăsați deoparte.

3. Pregătirea blaturilor:
Împărțiți aluatul în 6 bucăți, întindeți-le la 25 cm diametru. Presărați făină pe tăvile de copt și puneți-le la încălzit în cuptorul preîncălzit la 240°C.

4. Asamblare și coacere:
Întindeți restul de pastă de roșii pe blaturi, apoi adăugați amestecul de carne, ardeii murați, brânza feta și nucile de pin. Coaceți 10 minute sau până marginile devin aurii.

5. Finalizare:
Stropiți pizza fierbinte cu restul de melasă de rodie pentru un plus de dulceață și aciditate orientală.

Servire:

Pizza turcească cu vită este ideală pentru o masă festivă sau o cină diferită, cu gusturi intense și note dulci-acrișoare. Se servește fierbinte, eventual cu iaurt rece și verdețuri proaspete.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni