Ascultă Radio România Reșița Live

Pizza turcească cu vită și rodie – rețeta orientală

Inspirată din bucătăria Orientului Mijlociu, această rețetă de pizza turcească cu carne de vită, feta, ardei murați și melasă de rodie oferă o explozie de gusturi autentice și savuroase.

Rețetă din Orientul Mijlociu: Pizza turcească cu vită, feta și rodie

Pizza turcească cu vită și rodie – rețeta orientală

Articol editat de Radio Resita, 14 mai 2025, 06:00 / actualizat: 14 mai 2025, 8:29

Rețetă din Orientul Mijlociu: Pizza turcească cu vită, feta și rodie

Miercurea, la Radio Reșița, ne bucurăm de farmecul și gustul inconfundabil al bucătăriei din Orientul Mijlociu – o zonă cu tradiții culinare milenare, influențată de rute comerciale, migrații culturale și ingrediente exotice.

Astăzi vă aducem o rețetă de pizza turcească cu vită și rodie, o reinterpretare savuroasă a unei mese de seară care îmbină condimente orientale, carne suculentă și ingrediente proaspete.

Ingrediente pentru 6 porții:

Pentru aluat:

  • 500 g făină universală,
  • 2 linguri ulei de măsline,
  • Apă călduță (după necesitate).

Pentru topping:

  • 2 cepe medii tocate,
  • 2 căței de usturoi zdrobiți,
  • 250 g carne tocată de vită,
  • 2 lingurițe chimen măcinat,
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată,
  • 1 lingură fulgi de ardei iute,
  • 5 linguri pastă de roșii,
  • 6 linguri melasă de rodie,
  • 400 g ardei murați (tocați grosier),
  • 50 g brânză feta fărâmițată,
  • 1 lingură nuci de pin,
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:

1. Aluatul:
Frământați făina cu apă călduță și ulei până obțineți un aluat elastic. Lăsați-l la dospit într-un bol uns, acoperit, timp de 1-2 ore sau până își dublează volumul.

2. Toppingul de carne:
Într-o tigaie încălziți uleiul și căliți ceapa și usturoiul până devin aurii. Adăugați carnea tocată și gătiți-o timp de 5-7 minute, apoi scurgeți excesul de grăsime.
Încorporați chimenul, scorțișoara, fulgii de ardei iute, 2 linguri de pastă de roșii și 3 linguri de melasă de rodie. Gătiți un minut, apoi lăsați deoparte.

3. Pregătirea blaturilor:
Împărțiți aluatul în 6 bucăți, întindeți-le la 25 cm diametru. Presărați făină pe tăvile de copt și puneți-le la încălzit în cuptorul preîncălzit la 240°C.

4. Asamblare și coacere:
Întindeți restul de pastă de roșii pe blaturi, apoi adăugați amestecul de carne, ardeii murați, brânza feta și nucile de pin. Coaceți 10 minute sau până marginile devin aurii.

5. Finalizare:
Stropiți pizza fierbinte cu restul de melasă de rodie pentru un plus de dulceață și aciditate orientală.

Servire:

Pizza turcească cu vită este ideală pentru o masă festivă sau o cină diferită, cu gusturi intense și note dulci-acrișoare. Se servește fierbinte, eventual cu iaurt rece și verdețuri proaspete.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni
Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 11 iunie 2025, 07:44

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

Topkapî cu pui – rafinament și gust oriental În fiecare miercuri, la Radio Reșița, pătrundem în tărâmul mirodeniilor orientale, al...

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană
Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 10 iunie 2025, 07:40

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec

Călătorie culinară în America de Nord – Tocană de porc ca în Quebec În fiecare marți, la Radio Reșița explorăm rețetele savuroase ale...

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete