Ascultă Radio România Reșița Live

Piept de pui în sos de pere 

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita în mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesării acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.
Piept de pui în sos de pere este preparatul mediteraneean din această sâmbătă.
Combinația de șuncă sărată și gust ușor dulceag este grozavă. Gătitul este o artă cu combinații infinite, atât de mult încât chiar și două sau mai multe rețete similare ascund diferențe subtile.

Piept de pui în sos de pere 

Articol editat de Radio Resita, 9 martie 2024, 11:22

Pentru prepararea Pieptului de pui în sos de pere se folosesc ingredientele:
– doi piepți de pui desfăcuți în jumătate
– șuncă Serrano
– brânză bună care se topește gen Mozzarela, Gouda, Brie, etc.)
– două pere
– o jumătate de ceapă
– un praz
– 200 de ml de smântână
– sare și piper proaspăt măcinat
– o lingură de Bovril (o pastă de extract de carne groasă și sărată, similară unui extract de drojdie)

Curățăm ceapa și o tocăm cât mai fin. Trecem la praz și scoatem partea verde, rădăcinile și primul strat frunze și îl tăiem în felii subțiri. Punem ambele legume într-o tigaie la foc mediu, cu un strop de ulei și un praf de sare. Amestecăm din când în când până se înmoaie.
Curățăm perele și tăiem câteva felii pentru fiecare piept. Restul de pere le vom tăia în cuburi mici.

Pentru a pregăti bucățile de piept, pur și simplu după ce i-am secționat în jumătate îi deschidem ca pe o carte. Condimentăm carnea cu sare și piper și îi umplem cu șuncă serrano și pere tăiate felii. Închidem piepții pliîndu-i în jumătate și atât.
Puneți carnea într-o tigaie la foc mediu, cu un strop de ulei de măsline și îi lăsăm la rumenit câteva minute pe fiecare parte. Pentru a vă asigura că nu ajunge carnea crudă, puteți pune un capac pe tigaie.
În tot acest proces, când vedeți că legumele pe care le-am pregătit sunt gata, adăugăm în tigaie perele tocate, smântâna și extractul de Bovril. Amestecăm să fie totul bine îmbrăcat și lăsăm sosul să fiarbă la foc mic.
Când avem pieptii pregătiți pe o parte, tăiem puțină brânză bună care se pretează la topit și o așezăm pe piepți, acoperind din nou tigaia. Când s-a topit brânza care a curs și învelit cărnurile, servim pieptii umpluți pe un fundament de sos de pere cu pâine proaspătă și aburindă. Probabil, gastronomii nu sunt de acord, dar bucătarii o recomandă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(ricette-giallozafferano.it)

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană