Ascultă Radio România Reșița Live

Pastă ‘ncasciata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesare acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

Pastă ‘ncasciata

Articol editat de Radio Resita, 20 aprilie 2024, 08:21

Paste ‘ncasciata este un fel de mâncare foarte gustos, tipic tradiției culinare din orașul sicilian Mistretta, din provincia Messina.
Este un preparat care se face din ingrediente simple și combinate așa cum poate face numai tradiția populară siciliană. Denumirea acestui preparat derivă din modul său particular de a găti, deoarece „u ncacio” în dialectul Mistretta indică o practică străveche de a acoperi o caserolă cu jar.
Astăzi, însă, preparatul este gătit în cea mai mare parte la cuptor. Realizat cu paste rigati, acest preparat va fi asezonat cu sos de roșii, mozzarella, carne tocată, ouă fierte tari, vinete, vin alb, busuioc, usturoi, ulei de măsline extravirgin, sare și piper.
O aromă îmbătătoare va satisface chiar și cele mai pretențioase gusturi.

Vom lua:
– 400 de gr de paste
– 600 de gr de roșii coapte
– 160 de gr de carne tocată amestecată
-3 pachete de mozzarella
– 3 vinete
– două ouă
– 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
– busuioc
– sare, piper măcinat după gust
– un cățel de usturoi
– ulei pentru prăjit
– pesmet de pâine

Pentru a face paste ‘ncasciata trebuie în primul rând să speli și să tai vinetele rondele. Apoi sărați-le și lăsăți-le să se odihnească 30 de minute. După aceea tamponați-le cu hârtie absorbantă și prăjiți-le în ulei clocotit.
Odată prăjite, scoateți-le și lăsăți-le să se usuce pe hârtie absorbantă de bucătărie. Între timp fierbeți ouăle. Când ouăle sunt tari, dedicați-vă ragu-ului. Luați o tigaie mare, încălziți în ea patru linguri de ulei de măsline extravirgin și adăugați cățelul de usturoi decojit. Folosiți-l doar pentru a aroma uleiul, apoi aruncați-l.

În acest moment, puneți carnea tocată și rumeniți-o. Turnați puțin vin alb. Când vinul s-a evaporat și a lăsat aroma se adăugă roșiile curățate și tocate, câteva frunze de busuioc, sare și piper. Se lasă totul să se aromatizeze aproximativ 20 de minute. După timpul indicat, se trece la fiert pastele în multă apă cu sare.
Odată scurse, se condimentează cu ragu, mozzarella, ouăle fierte tari tăiate felii și vinetele prăjite. Se amestecă totul bine.
Apoi turnați pastele într-o tigaie unsă cu ulei și presărați pesme. Puneți pe suprafața vasului felii de mozzarella. Odată terminată operațiunea, coaceți preparatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute. Odată fiert, se lasă la răcit la cuptor înainte de servire.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto: www.lacucinaitaliana.com

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă