Ascultă Radio România Reșița Live

Pastă ‘ncasciata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesare acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

Pastă ‘ncasciata

Articol editat de Radio Resita, 20 aprilie 2024, 08:21

Paste ‘ncasciata este un fel de mâncare foarte gustos, tipic tradiției culinare din orașul sicilian Mistretta, din provincia Messina.
Este un preparat care se face din ingrediente simple și combinate așa cum poate face numai tradiția populară siciliană. Denumirea acestui preparat derivă din modul său particular de a găti, deoarece „u ncacio” în dialectul Mistretta indică o practică străveche de a acoperi o caserolă cu jar.
Astăzi, însă, preparatul este gătit în cea mai mare parte la cuptor. Realizat cu paste rigati, acest preparat va fi asezonat cu sos de roșii, mozzarella, carne tocată, ouă fierte tari, vinete, vin alb, busuioc, usturoi, ulei de măsline extravirgin, sare și piper.
O aromă îmbătătoare va satisface chiar și cele mai pretențioase gusturi.

Vom lua:
– 400 de gr de paste
– 600 de gr de roșii coapte
– 160 de gr de carne tocată amestecată
-3 pachete de mozzarella
– 3 vinete
– două ouă
– 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
– busuioc
– sare, piper măcinat după gust
– un cățel de usturoi
– ulei pentru prăjit
– pesmet de pâine

Pentru a face paste ‘ncasciata trebuie în primul rând să speli și să tai vinetele rondele. Apoi sărați-le și lăsăți-le să se odihnească 30 de minute. După aceea tamponați-le cu hârtie absorbantă și prăjiți-le în ulei clocotit.
Odată prăjite, scoateți-le și lăsăți-le să se usuce pe hârtie absorbantă de bucătărie. Între timp fierbeți ouăle. Când ouăle sunt tari, dedicați-vă ragu-ului. Luați o tigaie mare, încălziți în ea patru linguri de ulei de măsline extravirgin și adăugați cățelul de usturoi decojit. Folosiți-l doar pentru a aroma uleiul, apoi aruncați-l.

În acest moment, puneți carnea tocată și rumeniți-o. Turnați puțin vin alb. Când vinul s-a evaporat și a lăsat aroma se adăugă roșiile curățate și tocate, câteva frunze de busuioc, sare și piper. Se lasă totul să se aromatizeze aproximativ 20 de minute. După timpul indicat, se trece la fiert pastele în multă apă cu sare.
Odată scurse, se condimentează cu ragu, mozzarella, ouăle fierte tari tăiate felii și vinetele prăjite. Se amestecă totul bine.
Apoi turnați pastele într-o tigaie unsă cu ulei și presărați pesme. Puneți pe suprafața vasului felii de mozzarella. Odată terminată operațiunea, coaceți preparatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute. Odată fiert, se lasă la răcit la cuptor înainte de servire.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto: www.lacucinaitaliana.com

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei