Ascultă Radio România Reșița Live

Moussaka din Egee

 Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
În bucătăria turcească, aperitivele sunt însoțite de supă fierbinte. Obiceiul a fost adoptat și de alte gastronomii. Când vine vorba de kebab, aproape fiecare regiune are propriul ei tip. Bucătăria turcească este de asemenea bogată în mâncăruri din legume pregătite prin fierbere, prăjire sau coacere. Produsele turcești de patiserie sunt minunat de delicioase. Bucătăria turcească este foarte bogată în deserturi de renume mondial, precum baklava, budincă, ashure, halva și kunefe.

Moussaka din Egee

Articol editat de Radio Resita, 10 aprilie 2024, 06:00

Pentru astăzi m-am oprit la Moussaka din regiunea Egee cu legume.
Ingredientele folosite sunt:
– 2 cartofi
– două vinete
– un dovlecel
– două roșii
– două cepe
– piper
– 4 linguri de ulei de masline
– o lingură de pastă de tomate
– sare
– o linguriță de chimion
– o linguriță cu vârf de boia
– 400 de ml de lapte
– două linguri rase de făină
– usturoi
– o cană de brânză cheddar rasă

Vinetele se curăță de coajă și se taie rondele, apoi se presară sare pentru a elimina zeama amară. Se lasă în pace 15 minute.
Cartofii și dovleceii se taie în rondele. Ceapa se toacă în cubulețe.  Se prăjesc toate într-o tigaie cu ulei de măsline timp de câteva minute până își schimbă culoarea. Atunci se adaugă ardeii tăiați mărunt.
Pasta de roșii se pune într-o cratiță împreumă cu roșiile cubulețe. Când tomatele se înmoaie și se frig, se lasă deoparte.
Cartofii tăiați în rondele se aranjează într-o tavă de copt și deasupra se toarnă amestecul de roșii. Dovleceii vin deasupra și se mai toarnă amestec de roșii peste ei.
La final, se aranjează vinetele spălate și clătite cu apă din abundență și se toarnă peste ele sosul rămas.

Acum se pregătește amestecul de lapte cu făină, sare, piper și  condimente și se pune peste tot. La final ajunge în tavă și o jumătate de pahar de apă fierbinte. Mousacaua se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După ce a fiert aproximativ 30 de minute, se scoate din cuptor, se presară cheddarul deasupra și se pune înapoi în cuptor.
Se mai coace încă 10-15 minute, apoi se scoate din cuptor și se servește fierbinte.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

(lezzet-com; yemek-com)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă