Ascultă Radio România Reșița Live

Moussaka din Egee

 Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
În bucătăria turcească, aperitivele sunt însoțite de supă fierbinte. Obiceiul a fost adoptat și de alte gastronomii. Când vine vorba de kebab, aproape fiecare regiune are propriul ei tip. Bucătăria turcească este de asemenea bogată în mâncăruri din legume pregătite prin fierbere, prăjire sau coacere. Produsele turcești de patiserie sunt minunat de delicioase. Bucătăria turcească este foarte bogată în deserturi de renume mondial, precum baklava, budincă, ashure, halva și kunefe.

Moussaka din Egee

Articol editat de Radio Resita, 10 aprilie 2024, 06:00

Pentru astăzi m-am oprit la Moussaka din regiunea Egee cu legume.
Ingredientele folosite sunt:
– 2 cartofi
– două vinete
– un dovlecel
– două roșii
– două cepe
– piper
– 4 linguri de ulei de masline
– o lingură de pastă de tomate
– sare
– o linguriță de chimion
– o linguriță cu vârf de boia
– 400 de ml de lapte
– două linguri rase de făină
– usturoi
– o cană de brânză cheddar rasă

Vinetele se curăță de coajă și se taie rondele, apoi se presară sare pentru a elimina zeama amară. Se lasă în pace 15 minute.
Cartofii și dovleceii se taie în rondele. Ceapa se toacă în cubulețe.  Se prăjesc toate într-o tigaie cu ulei de măsline timp de câteva minute până își schimbă culoarea. Atunci se adaugă ardeii tăiați mărunt.
Pasta de roșii se pune într-o cratiță împreumă cu roșiile cubulețe. Când tomatele se înmoaie și se frig, se lasă deoparte.
Cartofii tăiați în rondele se aranjează într-o tavă de copt și deasupra se toarnă amestecul de roșii. Dovleceii vin deasupra și se mai toarnă amestec de roșii peste ei.
La final, se aranjează vinetele spălate și clătite cu apă din abundență și se toarnă peste ele sosul rămas.

Acum se pregătește amestecul de lapte cu făină, sare, piper și  condimente și se pune peste tot. La final ajunge în tavă și o jumătate de pahar de apă fierbinte. Mousacaua se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După ce a fiert aproximativ 30 de minute, se scoate din cuptor, se presară cheddarul deasupra și se pune înapoi în cuptor.
Se mai coace încă 10-15 minute, apoi se scoate din cuptor și se servește fierbinte.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

(lezzet-com; yemek-com)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei