Moussaka din Egee

 Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
În bucătăria turcească, aperitivele sunt însoțite de supă fierbinte. Obiceiul a fost adoptat și de alte gastronomii. Când vine vorba de kebab, aproape fiecare regiune are propriul ei tip. Bucătăria turcească este de asemenea bogată în mâncăruri din legume pregătite prin fierbere, prăjire sau coacere. Produsele turcești de patiserie sunt minunat de delicioase. Bucătăria turcească este foarte bogată în deserturi de renume mondial, precum baklava, budincă, ashure, halva și kunefe.

Pentru astăzi m-am oprit la Moussaka din regiunea Egee cu legume.
Ingredientele folosite sunt:
– 2 cartofi
– două vinete
– un dovlecel
– două roșii
– două cepe
– piper
– 4 linguri de ulei de masline
– o lingură de pastă de tomate
– sare
– o linguriță de chimion
– o linguriță cu vârf de boia
– 400 de ml de lapte
– două linguri rase de făină
– usturoi
– o cană de brânză cheddar rasă

Vinetele se curăță de coajă și se taie rondele, apoi se presară sare pentru a elimina zeama amară. Se lasă în pace 15 minute.
Cartofii și dovleceii se taie în rondele. Ceapa se toacă în cubulețe.  Se prăjesc toate într-o tigaie cu ulei de măsline timp de câteva minute până își schimbă culoarea. Atunci se adaugă ardeii tăiați mărunt.
Pasta de roșii se pune într-o cratiță împreumă cu roșiile cubulețe. Când tomatele se înmoaie și se frig, se lasă deoparte.
Cartofii tăiați în rondele se aranjează într-o tavă de copt și deasupra se toarnă amestecul de roșii. Dovleceii vin deasupra și se mai toarnă amestec de roșii peste ei.
La final, se aranjează vinetele spălate și clătite cu apă din abundență și se toarnă peste ele sosul rămas.

Acum se pregătește amestecul de lapte cu făină, sare, piper și  condimente și se pune peste tot. La final ajunge în tavă și o jumătate de pahar de apă fierbinte. Mousacaua se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După ce a fiert aproximativ 30 de minute, se scoate din cuptor, se presară cheddarul deasupra și se pune înapoi în cuptor.
Se mai coace încă 10-15 minute, apoi se scoate din cuptor și se servește fierbinte.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

(lezzet-com; yemek-com)

Cele mai citite

Related Articles