Ascultă Radio România Reșița Live

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Vă propun să ne bucurăm de un dulce de bucătărie elegant și gustos: Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată.
Ingrediente folosite:
– aluat pentru foi de plăcintă. Puteți folosi și un pachet de foi pentru plăcintă cumpărat, decongelat și la temperatura camerei
– 150 de gr de unt
– 300 de ml de smântână lichidă pentru frișcă
– o lingură de zahăr pudră
– 200 de gr de ciocolată neagră
– 100 de gr de zmeură (poate fi și congelată)
– piper roșu măcinat.

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

Articol editat de Radio Resita, 27 iunie 2024, 07:00

Începem cu foile de plăcintă. Ingrediente necesare:
– 500 de gr de făină
– 250 de ml de apă
– 8 linguri de ulei
– două linguri de oțet
– o jumătate de linguriță de sare.
Este o rețetă simplă, fără drojdie sau praf de copt, iar aluatul este economic și foarte ușor de lucrat.
Încalziți apa împreună cu uleiul și oțetul. Într-un bol cerneți făina, adăugați sarea și începeți să frământati turnând apa cu uleiul și oțetul, puțin câte puțin până aveți un aluat potrivit. Nu trebuie să fie tare dar nici moale, mai adăugați făină sau puțină apă pentru o consistentă potrivită. Frământati-l bine câteva minute și puneți-l într-un bol la odihnă. Acoperiți-l cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară, lăsând o parte descoperită să iasă umiditatea care se formează. Lăsăți-l să se odihnească în jur de o ora. Astfel va fi ușor de întins și veți putea obține foi fine și subțiri.
După ce a trecut o oră, presărați făină pe blatul de lucru și împărțiți aluatul în 4 bucăți. Întindeți cu sucitorul fiecare bucată în foi subțiri, presărând făină când este nevoie pentru a nu se lipi. Ar fi de preferat ca aluatul să fie împărțit în 8 bucăți. Vor ieși foi mai mici și mai ușor de întins. Dacă nu vreți să faceți acasă un aluat, cumpărați un pachet de foi de plăcintă. Dacă folosiți foi de plăcintă, desfaceți cu grijă foile  decongelate la temperatura camerei. Luați prima foaie și o ungeți cu untul topit în prealabil. Adăugați peste ea a două foaie și o ungeți și pe această cu unt. Repetați până aveți un strat de 4 foi puse una peste altă, fiecare unse cu unt. Tăiați acest strat de foi în 9 pătrate egale. Puneți pătrățele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și o așezați în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 4 sau 6 minute, până ce foile devin aurii și crocante. Apoi le lăsați la răcit.

Pentru prepararea sosului de ciocolată pregătiți un bain marie. Așezați un castron de inox peste o oală cu apă clocotită, iar în el topiți ciocolata. Adăugați peste ea 50 de ml de smântână lichidă și amestecați până se omogenizează.
Separat, mixați 250 de ml de smântână lichidă, până devine consistentă. Adăugați zahărul pudra și mixați până obțineți o frișcă fermă și pufoasă. Puneți puțin piper roșu măcinat în frișcă.

Pentru o porție folosim unul dintre cele 9 pătrate formate din 4 foi fiecare. Pe o farfurie așezăm în mijloc o lingură de sos de ciocolată, iar peste el prima foaie. Pe aceasta punem frișcă și câteva bucăți de zmeură. Apoi a două foaie peste care adăugăm încă un strat de frișcă, bucăți de zmeură și sos de ciocolată. Punem deasupra a treia foaie, un ultim strat de frișcă și ornăm cu bucăți rupte din cea de-a patra foaie, stropim cu sos de ciocolată și bucăți de zmeură. Decorăm cu piper roșu măcinat.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie