Ascultă Radio România Reșița Live

Mazăre prăjită

A devenit o obișnuință ca de un an în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările europei vechile rețete de pe bătrânul continent le readucem în actualitate ne ocupăm și de arta culinara prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.

Mazăre prăjită

Articol editat de Valentina Adam, 18 septembrie 2023, 06:31

Săptămânile trecute am fost în câteva regiuni din grecia iar astăzi vom încheia periplul nostru culinar prin vechea Eladă în insula Creta orice localnic pe care îl întrebați vă va spune același lucru că insula Creta este o destinație gastronomică grecească supremă. Odată ce experimentați mâncarea în Creta veți fi imediat de acord combinația dintre munte și mare și soarele prelungit fac totul mai gustos. Poate din nou ingredientele de bază ale bucătăriei tradiționale cretane sunt dragostea cu care pregătesc mâncarea și imaginația pe care o veți găsi în multe preparate locale la urma urmei mâncarea de aici nu este doar una dintre tradițiile cretane este un mod de viață.

Din bucătăria Cretei vă propun astăzi mazăre prăjită.

Pregătim:

  • 500 de grame de mazăre boabe
  • câte doi morcovi și cartofi medii,
  • o ceapă uscată,
  • cinci fire de ceapă proaspătă
  • o lingură de pastă de tomate
  • ulei de măsline, mărar, piper măcinat și sare.

Cu un cuțit tăiem morcovii în felii și cartofii în bucăți cam de doi centimetri, tocăm și ceapa, încălzim puțin ulei de măsline într-o cratiță adăugăm ceapa uscată, și ceapa verde și le călim la foc mediu fără să se ardă, adăugăm pasta de roșii, sare, piper, cartofii, morcovii și mazărea și amestecăm pentru a învălui ingredientele.

Punem apă fierbinte cât să acopere pe jumătate ingredientele, lăsăm la fiert timp de douăzeci de minute cu capacul pus. Măsurăm timpul de fierbere din momentul în care începe să fiarbă.

După ce ingredientele au fiert adăugăm restul de ulei de măsline, precum și mărarul tocat. Mai lăsăm să fiarbă încă zece minute la foc mic până când tot lichidul din oală s-a absorbit.

Mâncarea se servește fierbinte sau la temperatura camerei.

Este o masă completă ideală pentru vegetarieni și pentru cei care urmează o dietă mediteraneană.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto mancaregreceasca.eu

Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă