Ascultă Radio România Reșița Live

Mazăre prăjită

A devenit o obișnuință ca de un an în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările europei vechile rețete de pe bătrânul continent le readucem în actualitate ne ocupăm și de arta culinara prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.

Mazăre prăjită

Articol editat de Valentina Adam, 18 septembrie 2023, 06:31

Săptămânile trecute am fost în câteva regiuni din grecia iar astăzi vom încheia periplul nostru culinar prin vechea Eladă în insula Creta orice localnic pe care îl întrebați vă va spune același lucru că insula Creta este o destinație gastronomică grecească supremă. Odată ce experimentați mâncarea în Creta veți fi imediat de acord combinația dintre munte și mare și soarele prelungit fac totul mai gustos. Poate din nou ingredientele de bază ale bucătăriei tradiționale cretane sunt dragostea cu care pregătesc mâncarea și imaginația pe care o veți găsi în multe preparate locale la urma urmei mâncarea de aici nu este doar una dintre tradițiile cretane este un mod de viață.

Din bucătăria Cretei vă propun astăzi mazăre prăjită.

Pregătim:

  • 500 de grame de mazăre boabe
  • câte doi morcovi și cartofi medii,
  • o ceapă uscată,
  • cinci fire de ceapă proaspătă
  • o lingură de pastă de tomate
  • ulei de măsline, mărar, piper măcinat și sare.

Cu un cuțit tăiem morcovii în felii și cartofii în bucăți cam de doi centimetri, tocăm și ceapa, încălzim puțin ulei de măsline într-o cratiță adăugăm ceapa uscată, și ceapa verde și le călim la foc mediu fără să se ardă, adăugăm pasta de roșii, sare, piper, cartofii, morcovii și mazărea și amestecăm pentru a învălui ingredientele.

Punem apă fierbinte cât să acopere pe jumătate ingredientele, lăsăm la fiert timp de douăzeci de minute cu capacul pus. Măsurăm timpul de fierbere din momentul în care începe să fiarbă.

După ce ingredientele au fiert adăugăm restul de ulei de măsline, precum și mărarul tocat. Mai lăsăm să fiarbă încă zece minute la foc mic până când tot lichidul din oală s-a absorbit.

Mâncarea se servește fierbinte sau la temperatura camerei.

Este o masă completă ideală pentru vegetarieni și pentru cei care urmează o dietă mediteraneană.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto mancaregreceasca.eu

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă