Ascultă Radio România Reșița Live

Mazăre prăjită

A devenit o obișnuință ca de un an în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările europei vechile rețete de pe bătrânul continent le readucem în actualitate ne ocupăm și de arta culinara prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.

Mazăre prăjită

Articol editat de Valentina Adam, 18 septembrie 2023, 06:31

Săptămânile trecute am fost în câteva regiuni din grecia iar astăzi vom încheia periplul nostru culinar prin vechea Eladă în insula Creta orice localnic pe care îl întrebați vă va spune același lucru că insula Creta este o destinație gastronomică grecească supremă. Odată ce experimentați mâncarea în Creta veți fi imediat de acord combinația dintre munte și mare și soarele prelungit fac totul mai gustos. Poate din nou ingredientele de bază ale bucătăriei tradiționale cretane sunt dragostea cu care pregătesc mâncarea și imaginația pe care o veți găsi în multe preparate locale la urma urmei mâncarea de aici nu este doar una dintre tradițiile cretane este un mod de viață.

Din bucătăria Cretei vă propun astăzi mazăre prăjită.

Pregătim:

  • 500 de grame de mazăre boabe
  • câte doi morcovi și cartofi medii,
  • o ceapă uscată,
  • cinci fire de ceapă proaspătă
  • o lingură de pastă de tomate
  • ulei de măsline, mărar, piper măcinat și sare.

Cu un cuțit tăiem morcovii în felii și cartofii în bucăți cam de doi centimetri, tocăm și ceapa, încălzim puțin ulei de măsline într-o cratiță adăugăm ceapa uscată, și ceapa verde și le călim la foc mediu fără să se ardă, adăugăm pasta de roșii, sare, piper, cartofii, morcovii și mazărea și amestecăm pentru a învălui ingredientele.

Punem apă fierbinte cât să acopere pe jumătate ingredientele, lăsăm la fiert timp de douăzeci de minute cu capacul pus. Măsurăm timpul de fierbere din momentul în care începe să fiarbă.

După ce ingredientele au fiert adăugăm restul de ulei de măsline, precum și mărarul tocat. Mai lăsăm să fiarbă încă zece minute la foc mic până când tot lichidul din oală s-a absorbit.

Mâncarea se servește fierbinte sau la temperatura camerei.

Este o masă completă ideală pentru vegetarieni și pentru cei care urmează o dietă mediteraneană.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto mancaregreceasca.eu

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei