Ascultă Radio România Reșița Live

Locrio de orez cu pui

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au influență din alte țări, altele sunt creații proprii, dar fiecare în parte au dat personalitatea și savoarea lor.

Locrio de orez cu pui

Articol editat de Radio Resita, 25 iunie 2024, 08:57

Vă invit să descoperiți noi rețete din bucătăria americană pe care le puteți pregăti acasă, cu produse disponibile în piață sau supermarket-uri și cu toate detaliile posibile, astfel încât oriunde ați găti să aveți rădăcini culinare din SUA, Canada, Mexic, Chile, Ecuador, Cuba, Argentina, Uruguay sau orice altă țară sud-americană.

Bucătăria dominicană este rezultatul întâlnirii a diferitelor țări de pe continent. Bucătăria dominicană își trage seva și aromele de la băștinașii tainos, spanioli și africani.  
Bucătăria creolă dominicană este similară cu bucătăria din Puerto Rico și Cuba, celelalte două țări vorbitoare de spaniolă din Caraibe. În multe cazuri, felurile de mâncare sunt aproape identice doar cu nume diferite.
Dieta tradițională dominicană este foarte bogată în legume, cu accent pe ierburi proaspete, pe ingrediente și alimente de casă. Pe măsură ce vremurile s-au schimbat, acest lucru a fost oarecum pierdut din cauza confortului modern, a disponibilității alimentelor industriale și a unui stil de viață mai agitat.

Locrio de orez cu pui este preparatul din insula Dominicană.
Ingrediente pentru preparare:
– 1,5 kg de carne de pasăre tăiată în bucăți mici
– sare după gust
– o linguriță de oregano
– o crenguță de coriandru proaspăt, tocat
– piper după gust
– un ardei tăiat cubulețe
– o ceapă roșie, tocată mărunt
– un sfert de cană de țelină, tocată
– o linguriță de usturoi, zdrobit
– o lingură cu vârf de capere
– aceeași cantitate de măsline verzi fără semințe și feliate
– sucul de la o lămâie
– 3 linguri de ulei de arahide, porumb sau soia)
– o lingură de zahăr
– o cană de morcov tăiat cubulețe, opțional
– o cană de sos de roșii
– două cani de orez cu bob lung.

Într-un castron amestecați carnea de pui cu sare, oregano, coriandru, ardeiul, ceapa, țelina, usturoiul, caperele, măslinele și sucul de lămâie.
Se amestecă bine și se lasă să se odihnească 30 de minute pentru a se combina aromele.
Într-o oală, încălziți uleiul la foc mediu spre mare. Adăugați zahărul în uleiul încălzit. Fac o paranteză și vă spun că a fost pentru prima dată când am pus zahăr în ulei, închid paranteza.
Când zahărul capătă o culoare maro închis adăugați puiul. Rezervați legumele și ierburile din marinată având grijă să nu stropiți cu ulei. Se amestecă timp de un minut.
Adăugați legumele marinate și sosul de roșii și amestecați pentru a se combina. Adăugați două căni de apă fierbinte și aduceți la fiert și asezonați cu sare după gust. Adăugați orezul și amestecăți des pentru a nu se lipi de fund.
După ce apa s-a evaporat acoperiți cu un capac și gătiți la foc mic timp de 15 minute. Descoperiți și amestecăți, mutând orezul de jos în sus.
Acoperiți și gătiți încă 5 minute.
Cât de întunecat vei lăsă zahărul să devină așa va determina cât de închisă va fi carnea. Este o chestiune de gust, dar un lucru este sigur: puiul nu trebuie să fie niciodată „decolorat” când este servit dominicanilor. Serviți cald.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cocinadominicana.com)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie