Ascultă Radio România Reșița Live

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au influență din alte țări, altele sunt creații proprii, dar fiecare în parte au dat personalitatea și savoarea lor.

Jigg din Newfoundland

Articol editat de Radio Resita, 2 iulie 2024, 07:41

Vă invit să descoperiți noi rețete din bucătăria americană pe care le puteți pregăti acasă, cu produse disponibile în piață sau supermarket-uri și cu toate detaliile posibile, astfel încât oriunde ați găti să aveți rădăcini culinare din SUA, Canada, Mexic, Chile, Ecuador, Cuba, Argentina, Uruguay sau orice altă țară sud-americană.

Astăzi descoperim o masă canadiană numită Jigg din Newfoundland.
Este o masă tradițională. Newfoundland este cea mai estică provincie a Canadei și este, de asemenea, o insulă în Atlantic. Asigurați-vă că mazărea este bine prinsă într-o pungă de pânză sau tifon. Dacă scapă, vei mânca supă de măzăre.

Ingrediente necesare:
– 300 de gr de piept de vită dezosat
– o cană și jumătate de mazăre galbenă
– o varză mare, tăiată în sferturi
– 6 morcovi, curățați și tăiați în bucăți
– 6 cartofi mari, curățați și tăiați în patru
– două linguri de unt
– o jumătate de linguriță de piper negru

Găluștele se fac din:
– o cană și jumătate de făină universală
– două lingurițe de zahăr alb
– două lingurițe de praf de copt
– treisfert de cană de apă sau după cum este necesar

Acoperiți carnea de vită cu apă rece și lăsați-o la frigider timp de 8 ore peste noapte.
Scurgeți carnea de vită, puneți-o într-un oală olandeză mare și acoperiți cu apă proaspătă. Puneți măzărea într-un strat triplu de tifon și legați-o bine. Puneți punga în oală împreună cu carnea de vită. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 2 ore.
Adăugați în oală varza și morcovii. Se mai fierbe timp de 25 de minute.
Puneți cartofii și fierbeți până când toate legumele sunt fragede, 20 până la 25 de minute.
În timp ce legumele se gătesc, pregătiți aluatul de găluște. Amestecați făina, zahărul și praful de copt într-un castron, apoi turnați suficientă apă pentru a face un aluat păstos. Împărțiți aluatul în 6 bile, având grijă să nu suprasolicitați aluatul.
În ultimele 5 până la 10 minute de fierbere a legumelor, puneți găluște deasupra lor și acoperiți cu un capac. Lăsați găluștele să se aburească în oală timp de 7- 8 minute.
Când găluștele sunt gătite, scoateți toate ingredientele din oală și aranjați-le pe un platou de servire cald. Scoateți mazărea fiartă din punga de tifon și pasați-o cu unt și piper. Serviți alături de carnea de vită și legume.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(allrecipes.com)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie