Ascultă Radio România Reșița Live

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au influență din alte țări, altele sunt creații proprii, dar fiecare în parte au dat personalitatea și savoarea lor.

Jigg din Newfoundland

Articol editat de Radio Resita, 2 iulie 2024, 07:41

Vă invit să descoperiți noi rețete din bucătăria americană pe care le puteți pregăti acasă, cu produse disponibile în piață sau supermarket-uri și cu toate detaliile posibile, astfel încât oriunde ați găti să aveți rădăcini culinare din SUA, Canada, Mexic, Chile, Ecuador, Cuba, Argentina, Uruguay sau orice altă țară sud-americană.

Astăzi descoperim o masă canadiană numită Jigg din Newfoundland.
Este o masă tradițională. Newfoundland este cea mai estică provincie a Canadei și este, de asemenea, o insulă în Atlantic. Asigurați-vă că mazărea este bine prinsă într-o pungă de pânză sau tifon. Dacă scapă, vei mânca supă de măzăre.

Ingrediente necesare:
– 300 de gr de piept de vită dezosat
– o cană și jumătate de mazăre galbenă
– o varză mare, tăiată în sferturi
– 6 morcovi, curățați și tăiați în bucăți
– 6 cartofi mari, curățați și tăiați în patru
– două linguri de unt
– o jumătate de linguriță de piper negru

Găluștele se fac din:
– o cană și jumătate de făină universală
– două lingurițe de zahăr alb
– două lingurițe de praf de copt
– treisfert de cană de apă sau după cum este necesar

Acoperiți carnea de vită cu apă rece și lăsați-o la frigider timp de 8 ore peste noapte.
Scurgeți carnea de vită, puneți-o într-un oală olandeză mare și acoperiți cu apă proaspătă. Puneți măzărea într-un strat triplu de tifon și legați-o bine. Puneți punga în oală împreună cu carnea de vită. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 2 ore.
Adăugați în oală varza și morcovii. Se mai fierbe timp de 25 de minute.
Puneți cartofii și fierbeți până când toate legumele sunt fragede, 20 până la 25 de minute.
În timp ce legumele se gătesc, pregătiți aluatul de găluște. Amestecați făina, zahărul și praful de copt într-un castron, apoi turnați suficientă apă pentru a face un aluat păstos. Împărțiți aluatul în 6 bile, având grijă să nu suprasolicitați aluatul.
În ultimele 5 până la 10 minute de fierbere a legumelor, puneți găluște deasupra lor și acoperiți cu un capac. Lăsați găluștele să se aburească în oală timp de 7- 8 minute.
Când găluștele sunt gătite, scoateți toate ingredientele din oală și aranjați-le pe un platou de servire cald. Scoateți mazărea fiartă din punga de tifon și pasați-o cu unt și piper. Serviți alături de carnea de vită și legume.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(allrecipes.com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă