Ascultă Radio România Reșița Live

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea   peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Jeleu de pește

Articol editat de Radio Resita, 13 decembrie 2024, 06:00 / actualizat: 18 decembrie 2024, 10:03

Jeleu de pește este rețeta de astăzi.
Este o variantă interesantă, apetisantă și foarte aromată de pește jeleat. Acest fel de mâncare are un gust picant și original datorită adăugării în rețetă de usturoi, chili și măsline.
Se iau:
– pește alb – 600 de gr
– ardei iute – o bucată
– măsline – 100 de gr
– usturoi – 2 căței
– ceapă și morcov câte o bucată
– cuișoare și ienibahar câte 3 bucăți
– sare – o linguriță.
– gelatină – 20 de gr
– apă, până la un litru.

Peștele jeleu poate fi făcut din orice pește alb, principalul lucru este să îndepărtați cu grijă oasele din acesta pentru ca ele să nu ajungă în produsul finit.
Peștele trebuie selectat numai proaspăt, fără lovituri externe sau defecte. Gustul produsului final depinde de calitatea crapului, a somnului sau a bibanului.

Se prepară bulion de pește. Se toarnă apa într-o cratiță adâncă, se adaugă bucăți de morcov, ceapa, condimente, un cățel de usturoi și sare. Introduce-ți peștele alb.
Turnați gelatina în 150 ml de apă rece și așteptați 15-25 de minute.
Gătiți amestecul timp de 45-50 de minute, la foc mic. Astfel putem fi siguri că bulionul nu va deveni tulbure.
După ce peștele s-a răcit, împărțiți-l în bucăți și încercați să scoateți toate oasele din carne.
Se toarnă bulionul fierbinte în amestecul de jeleu, făcând masa omogenă. Amestecul de pește se pune în formă și se adaugă bucățile de morcov. Puneți usturoiul tocat, tăiați măslinele și puneți-le peste pește.
Se toarnă bulionul în formă, se ajustează cantitatea după preferință și se răcește 3 ore
Se servețte jeleul de pește preparat cu chili și măsline cu sos iute, de hrean sau de muștar.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta