Ascultă Radio România Reșița Live

Guacamole

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au influență din alte țări, altele sunt creații proprii, dar fiecare în parte au dat personalitatea și savoarea lor.

Guacamole

Articol editat de Radio Resita, 18 iunie 2024, 07:41

Vă invit să descoperiți noi rețete din bucătăria latino-americană pe care le puteți pregăti acasă, cu produse disponibile în piață sau supermarket-uri și cu toate detaliile posibile, astfel încât oriunde ați găti să aveți rădăcini culinare din Mexic, Chile, Ecuador, Cuba sau orice altă țară sud-americană.

Guacamole este o rețetă mexicană care s-a răspândit în bucătăriile din întreaga lume. Această rețetă de guacamole de casă o pregătim într-un mod simplu și, deși se face în mod tradițional folosind un „molcajete”, care este un mojar de piatră cu trei picioare pentru a zdrobi și amesteca sosurile, o puteți face cu ce aveți acasă, fara folosirea ustensilelor specifice. Vom folosi și ingrediente pe care le găsim în orice supermarket. Ceea ce va face diferența atunci când preparați un guacamole bun este calitatea avocado-ului, așa că este important să încercați să cumpărați un avocado bun la maturitatea optimă.

Ingrediente folosite pentru 4 persoane:
– două avocado coapte
– o roșie naturală
– jumătate de ceapă roșie
– opțional un chilii pentru cine dorește mai picant
– două fire de coriandru proaspăt
– o lime
– sare.

Începem prin a pregăti ingredientele. Spălăm și tăiem roșia coaptă, îndepărtăm semințele și o tăiem cubulețe mai mult sau mai puțin mici. Separat, decojim jumătate de ceapă roșie, o tăiem și pe ea cubulețe și o dăm deoparte. Tocam un chili proaspăt foarte mărunt și două fire de coriandru proaspăt. Rezervăm toate aceste ingrediente.
Odată ce avem aceste ingrediente pregătite ne ocupăm de avocado. Tăiem cele două avocado coapte în jumătate, îndepărtăm sâmburele și cu o lingură scoatem pulpa și o punem într-un bol. Stropim cu sucul de la lime, pentru gust și pentru a nu se oxida pulpa de avocado.

Puțin probabil să aibe mulți „molcajete” în care se prepară și din care se mănâncă Guacamole așa că vom folosi ce bol de sticlă avem. Cu ajutorul unei furculițe zdrobim puțin avocado, deși nu vrem să-l pasăm prea mult, ci pur și simplu îl zdrobim puțin. Textura avocado-ului este o chestiune de gust, deși cel mai bine este să nu-l zdrobiți prea mult aă să aibe textură. Părerea mea este că așa va fi mai gustos.
La final adăugăm restul ingredientelor pe care le aveam rezervate peste piureul de avocado: roșia, ceapa, chili și firele de coriandru tocate. Amestecăm bine totul pentru a integra aceste ingrediente și adăugăm sare după preferințe.
Odată ce avem guacamoleul gata, îl lăsăm să se odihnească câteva ore la frigider ca să se răcească. Odată rece îl servim din bol, însoțit de nachos. Aceste tortilla de porumb se fac în felul următor: punem într-un bol mălai, făină de grâu, sare, ulei și apă. Amestecăm cu o spatulă până obținem un aluat. Amestecăm după aceea cu mâna până se omogenizează. Lăsăm să se odihnească la temperatura camerei 20 minute.
Presărăm făină pe un blatul de lucru, tăiem aluatul în jumătate și îl întindem pe blat, în strat foarte subțire. Decupăm triunghiuri pe care le prăjim în ulei încins, până se rumenesc frumos. Le scoatem pe un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Gustarea a fost inventată de Ignacio „Nacho” Anaya, în anul 1943.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei