Ascultă Radio România Reșița Live

Friptura de porc ca-n Setubal

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Peștele, mereu proaspăt, face din oferta gastronomică din regiunea Setubal o referință națională și internațională, a cărei etichetă de calitate a căpătat notorietate în timp.
În Setubal, peștele și delicatesele marine sunt principala atracție gastronomică. Sardinele sunt una dintre cele mai mari referințe gastronomice ale regiunii și sunt întotdeauna un motiv pentru o sărbătoare a aromelor. În 2011, a fost considerată una dintre „7 minuni ale gastronomiei” din Portugalia.
La fel ca sardinele și macroul, chefalul și stridiile sunt câteva dintre delicatese prezente în gastronomia din Setubal. Nu vă prezint astăzi o rețetă cu pește din Setubal. M-am gândit să vă spun cum fac setubalezii Friptură de porc în stilul lor. Vom lua:
– 800  de gr de carne de porc
– 4 felii de șuncă
– 3  căței de usturoi
– 300 de ml  de vin alb
– ulei de măsline
– o linguriță  de boia de ardei dulce
– o foaie de dafin
– muștar, sare, piper și chilli după gust.

Friptura de porc ca-n Setubal

Articol editat de Radio Resita, 4 martie 2024, 07:26

Feliem carnea și asezonăm fripurile cu căței de usturoi tocați, vin alb, foi de dafin, boia de ardei, sare, piper și chili.
Amestecăm bine și lăsăm la marinat 10 minute.
Punem uleiul și îl încingem într-o tigaie la foc mediu. Adăugăm fripturile scurse și le prăjim pe ambele părți. După aceea le scoatem și le lăsăm deoparte.
Adaugăm feliile de șuncă în aceeasi tigaie și le prăjim până devin aurii. Le scoatem și le rezervăm.
În aceeași tigaie punem ce a rămas din marinadă și cine dorește mai poate adăuga usturoi după gust. Ajung feliile de carne și șunca în tigaie.  Definitivăm gătirea până carnea este făcută. Se servesc alături de orez picant cu ananas.

Garnitura o pregătim din:
– 250 de gr de orez basmati
– 400 de gr de ananas decojit
– două cepe
– un cățel de usturoi
– două roșii proaspete sau din conservă
– 3 linguri de ulei de măsline
– opțional 3 fire de roiniță
– piper negru proaspăt măcinat și sare de mare.

Punem la fiert 650 de ml de apă cu sare într-o cratiță. Turnăm orezul în apă și îl lăsăm să absoarbă lichidul la foc mic, cu tigaia acoperită, timp cuprins între 12 și 15 minute.
Între timp, tăiem ananasul în cuburi mici. Curățăm ceapa și o feliem subțire. Curățăm și tocăm mărunt usturoiul. Degajăm semințele și nervurile de la ardei și îl tăiem cuburi.
Încingem uleiul într-o tigaie. Prăjim ceapa până devine aurie.
Adăugăm bucățile de ananas, usturoiul și piperul mai prăjim aproximativ două minute.
Între timp, scurgem orezul de apă.
Adăugați amestecul de ananas în tigaie și prăjiți totul la foc mediu aproximativ 5 minute. Amestecăm, potrivim gustul de sare și piper.
Cine dorește și îi face plăcere pune zeamă de lămâie și roinița și amestecă. Se servește carnea cu orez.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(visitsetubal-com; receitasemenus-net)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie