Ascultă Radio România Reșița Live

File mediteranean de porc

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesare acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

File mediteranean de porc

Articol editat de Radio Resita, 4 mai 2024, 06:00

Pentru cei care nu țin post vă propun File mediteranean de porc.
Este un fel suculent și gustos de carne albă, acest file mediteranean de porc pe care l-am însoțit cu cartofi noi prefierți pe care i-am pus în tigaie abia la sfârșit.

Ingredientele pentru preparare sunt:
– un mușchi de porc
– 7 roșii uscate în ulei
– o mozzarella de bivoliță
– 60 de gr de bacon
– 2 căței de usturoi
– 500 de gr de cartofi noi
– 250 de ml de bulion de legume
– 7 frunze de busuioc
– 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
– sare și piper proaspăt măcinat după gust.

Pentru acest fel de mâncare folosiți un cuțit ascuțit pentru a elimina acele fire de grăsime externă și feliați-o în aproximativ 7 bucăți curate, dar fără a ajunge la capătul fileului de porc.
Într-e fiecare tăietură am pus o felie de mozzarella, o frunză de busuioc și o roșie uscată în ulei.
Am învelit fileul de porc astfel „unturat” cu felii de bacon și am legat cu sfoară de bucătărie. Cine are plasă de prăjit poate să o folosească.
Într-o tigaie în care intră perfect fileul am pus puțin ulei de măsline extravirgin și cățeii de usturoi lăsând să sfârâie câteva minute.
Am scos usturoiul și am plasat în cratiță fileul pe care l-am sigilat pe toate părțile la foc mediu-înalt.
Între timp, am preîncălzit cuptorul la 190 de grade Celsius.
Am turnat bulionul de legume, iar gustul l-am reglat cu sare și piper. După aceea am introdus vasul și a fiert cam 20 de minute.
De câteva ori am deschis cuptorul și am uns fileul de porc cu sucul gătit, astfel încât partea superioară să nu se usuce.
După aproximativ 20 de minute am adăugat cartofii tăiați în jumătate pentru a grăbi gătitul care a continuat încă 20 de minute sau cam așa ceva. Fiecare își evaluează personal preparatul în cuptorul de acasă.
Odată gătit, nu mai rămâne decât să serviți acest al doilea fel cu un pahar de vin roșu corpolent.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă