Ascultă Radio România Reșița Live

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un preparat mediteraneean ci unul latino.
Este un fapt universal recunoscut că cel mai bun și cel mai distractiv de a învăța despre o cultură este să mănânci mâncărurile acesteia. Unele dintre cele mai delicioase preparate provin din toată America Latină. Dacă nu puteți să plecați într-o vacanță în America Latină mâncărurile  tradiționale din Mexic, Cuba, Argentina, Puerto Rico și El Salvador, printre altele, vă vor face să vă simți ca și cum ați ați traversat Atlanticul.

Enchilada de vită la cuptor

Articol editat de Valentina Adam, 24 august 2024, 10:44

Din zona latino vă propun Enchilada de vită la cuptor.
Această Enchilada de vită cu fasole, ardei gras și brânză este ușor de asamblat și se coace suficient de repede pentru a face o masă grozavă.

Se folosesc la preparare:
– un kg de carne de vită tocată
– o conservă de fasole roșie
– două  lingurițe cu ulei de măsline
– o ceapă, tocată
– 4 căței de usturoi, tocați
– un ardei gras mare, de orice culoare, tăiat cubulețe
– sare și piper după gust
– brânză semitare
– o linguriță de chimen măcinat
– o cutie de sos roșu de enchilada, împărțit
– 12 tortilla de porumb
– coriandru (opțional)
– smântână, pentru garnitură (opțional)

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius.
Încingeți o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ulei de măsline, apoi ceapa. Se călește până când ceapa începe să se înmoaie, cam 3 minute. Adăugați ardeiul gras și prăjiți-l aproximativ două minute. Se pune usturoiul și se călește până se parfumează, un minut.
Adăugați carnea tocată de vită și gătiți, fărâmițând carnea cu o spatulă, până se rumenește, aproximativ 10 minute. Scurgeți orice grăsime. Se pune fasolea roșie. Asezonați cu sare, piper negru și chimen. Se amestecă o cană de sos enchilada, se reduce focul la mediu spre mic și se fierbe, neacoperit, timp de 5 minute.
Între timp, întindeți uniform sosul de enchilada rămas pe fundul unui vas de copt.
Folosind un cuțit ascuțit, tăiați cu grijă o margine dreaptă de pe o parte a tortillelor. Puneți 4 tortilla cu marginea tăiată îndreptată spre părțile laterale ale vasului.
Întindeți jumătate din amestecul de carne de vită peste tortilla și acoperiți cu brânză. Adăugați un alt strat de tortilla, apoi amestecul de carne de vită și brânză pentru a crea al doilea strat. Repetați straturile care se termină cu brânza rămasă. Acoperiți cu folie termică.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 15 minute. Îndepărtați folia și coaceți până când brânza se rumenește ușor, încă 5 până la 10 minute. Scoateți din cuptor, lăsăți să se odihnească până la 10 minute înainte de servire. Decorați cu smântână și coriandru tocat, dacă doriți.

Acum vă spun cum se face Tortilla de porumb.
Cantitățile sunt pentru aproximativ 10 tortilla de porumb
– o cană de făină de porumb, sau după cum este necesar
– jumătate de linguriță de sare
– treisfert de cană de apă fierbinte.

Puneți făina într-un castron mare. Stropiți cu sare și adăugați apa fierbinte. Amestecați cu degetele până când aluatul începe să se strângă.
Frământați câteva minute pentru a se netezi sau până când textura seamănă cu chitul. Adăugați mai multă apă dacă aluatul este prea uscat și mai multă făină dacă este prea umed.
Puneți un prosop umed peste aluat pentru a nu se usca. Lăsăți-l să se odihnească 20 până la 30 de minute.
Scoateți o bucată mică de aluat, suficientă pentru a se rula ca o minge și o aplatizați.
Puneți o tigaie fierbinte și fără ulei, la foc mediu spre mare. Gătiți prima parte timp de 30 până la 45 de secunde. Întoarceți și gătiți a două parte timp de un minut. Întoarceți și apăsăți o dată sau de două ori cu o spatulă până când tortilla se umflă ușor. Gătiți încă 30 de secunde. Întoarceți ultima oară și gătiți timp de 10 secunde.
Transferați rapid tortilla în tavă și puneți un prosop peste. Repetați gătirea restului de aluat de tortilla.
Lăsăți tortilla până când se înmoaie, cel puțn 15 minute.

Bucurați-vă și descoperiți gustul și aroma Enchiladei de vită la cuptor.

Daniel Babun

(allrecipes.com)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie