Ascultă Radio România Reșița Live

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un preparat mediteraneean ci unul latino.
Este un fapt universal recunoscut că cel mai bun și cel mai distractiv de a învăța despre o cultură este să mănânci mâncărurile acesteia. Unele dintre cele mai delicioase preparate provin din toată America Latină. Dacă nu puteți să plecați într-o vacanță în America Latină mâncărurile  tradiționale din Mexic, Cuba, Argentina, Puerto Rico și El Salvador, printre altele, vă vor face să vă simți ca și cum ați ați traversat Atlanticul.

Enchilada de vită la cuptor

Articol editat de Valentina Adam, 24 august 2024, 10:44

Din zona latino vă propun Enchilada de vită la cuptor.
Această Enchilada de vită cu fasole, ardei gras și brânză este ușor de asamblat și se coace suficient de repede pentru a face o masă grozavă.

Se folosesc la preparare:
– un kg de carne de vită tocată
– o conservă de fasole roșie
– două  lingurițe cu ulei de măsline
– o ceapă, tocată
– 4 căței de usturoi, tocați
– un ardei gras mare, de orice culoare, tăiat cubulețe
– sare și piper după gust
– brânză semitare
– o linguriță de chimen măcinat
– o cutie de sos roșu de enchilada, împărțit
– 12 tortilla de porumb
– coriandru (opțional)
– smântână, pentru garnitură (opțional)

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius.
Încingeți o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ulei de măsline, apoi ceapa. Se călește până când ceapa începe să se înmoaie, cam 3 minute. Adăugați ardeiul gras și prăjiți-l aproximativ două minute. Se pune usturoiul și se călește până se parfumează, un minut.
Adăugați carnea tocată de vită și gătiți, fărâmițând carnea cu o spatulă, până se rumenește, aproximativ 10 minute. Scurgeți orice grăsime. Se pune fasolea roșie. Asezonați cu sare, piper negru și chimen. Se amestecă o cană de sos enchilada, se reduce focul la mediu spre mic și se fierbe, neacoperit, timp de 5 minute.
Între timp, întindeți uniform sosul de enchilada rămas pe fundul unui vas de copt.
Folosind un cuțit ascuțit, tăiați cu grijă o margine dreaptă de pe o parte a tortillelor. Puneți 4 tortilla cu marginea tăiată îndreptată spre părțile laterale ale vasului.
Întindeți jumătate din amestecul de carne de vită peste tortilla și acoperiți cu brânză. Adăugați un alt strat de tortilla, apoi amestecul de carne de vită și brânză pentru a crea al doilea strat. Repetați straturile care se termină cu brânza rămasă. Acoperiți cu folie termică.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 15 minute. Îndepărtați folia și coaceți până când brânza se rumenește ușor, încă 5 până la 10 minute. Scoateți din cuptor, lăsăți să se odihnească până la 10 minute înainte de servire. Decorați cu smântână și coriandru tocat, dacă doriți.

Acum vă spun cum se face Tortilla de porumb.
Cantitățile sunt pentru aproximativ 10 tortilla de porumb
– o cană de făină de porumb, sau după cum este necesar
– jumătate de linguriță de sare
– treisfert de cană de apă fierbinte.

Puneți făina într-un castron mare. Stropiți cu sare și adăugați apa fierbinte. Amestecați cu degetele până când aluatul începe să se strângă.
Frământați câteva minute pentru a se netezi sau până când textura seamănă cu chitul. Adăugați mai multă apă dacă aluatul este prea uscat și mai multă făină dacă este prea umed.
Puneți un prosop umed peste aluat pentru a nu se usca. Lăsăți-l să se odihnească 20 până la 30 de minute.
Scoateți o bucată mică de aluat, suficientă pentru a se rula ca o minge și o aplatizați.
Puneți o tigaie fierbinte și fără ulei, la foc mediu spre mare. Gătiți prima parte timp de 30 până la 45 de secunde. Întoarceți și gătiți a două parte timp de un minut. Întoarceți și apăsăți o dată sau de două ori cu o spatulă până când tortilla se umflă ușor. Gătiți încă 30 de secunde. Întoarceți ultima oară și gătiți timp de 10 secunde.
Transferați rapid tortilla în tavă și puneți un prosop peste. Repetați gătirea restului de aluat de tortilla.
Lăsăți tortilla până când se înmoaie, cel puțn 15 minute.

Bucurați-vă și descoperiți gustul și aroma Enchiladei de vită la cuptor.

Daniel Babun

(allrecipes.com)

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta