Ascultă Radio România Reșița Live

Doradă cu sos de șofran

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Dorada este un peste cu carne albă, moale, sărac în calorii și bogat în proteine și minerale . Una dintre cele mai populare rețete pentru a o prepară este cu sare, dar dacă vrei să o faci altfel pentru a surprinde mesenii, această dorada la cuptor umplută cu roșii și creveți este la fel de rafinată și foarte ușor de preparat.
Pentru această rețeta sosul de  șofran oferă suculență și dă savoare preparatului. Căutăm și atingerea crocantă cu niște praz tăiat în fâșii julienne și prăjiți în ulei.
Rețetele cu dorada reușesc mereu.

Doradă cu sos de șofran

Articol editat de Radio Resita, 12 aprilie 2024, 06:53

Ingrediente folosite:
– 4 dorada
– 16 cozi de creveți
– 200 de grame de roșii cherry
– 400 de mililitri de bulion de pește.

Sosul de șofran îl facem din:
– două linguri de făină de grâu
-sare
– piper negru proaspăt măcinat
– 100 de grame de praz
– 2 căței de usturoi
– ulei de măsline
– jumătate de buchet de pătrunjel.

Curățăm și tăiem usturoiul și pătrunjelul, pe care le amestecăm cu câteva linguri de ulei de măsline și le lăsăm deoparte.
Facem un roux cu făina, amestecând-o într-o cratiță cu ulei de măsline încins. Adăugăm bulionul fierbinte și amestecăm. Adăugăm șofranul și sarea. Fierbem 5 minute și rezervăm sosul.

Curățăm prazul, îl tăiem în fâșii julienne foarte fine și îl prăjim în ulei de măsline până devine maro auriu și crocant. Îl lasăm la scurs pe hârtie de bucătărie și presără sare.
Scoatem capul și osul central din doradăși păstrăm doar fileurile. Scoatem și aripile spinoase. Condimentăm cu sare,  piper și ungem fileurile cu ulei de măsline.
Spălăm roșiile Chery și le feliem. Rezrvăm 4 întregi. Punem 4 fileuri pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu pielea în jos. Acoperim fileurile cu feliile de roșii.

Adăugăm 4 cozi de creveți sărați și stropiți cu 2 linguri de ulei de usturoi. Acoperim cu cele 4 fileuri rămase și le coacem 10 minute la 190 la de grade Celsius, împreună cu cele 4 roșii rezervate.

Se servește peste sosul de șofran, decorat cu prazul crocant, și o roșie prăjită.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Danil Babun

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie