Ascultă Radio România Reșița Live

Doradă cu sos de șofran

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Dorada este un peste cu carne albă, moale, sărac în calorii și bogat în proteine și minerale . Una dintre cele mai populare rețete pentru a o prepară este cu sare, dar dacă vrei să o faci altfel pentru a surprinde mesenii, această dorada la cuptor umplută cu roșii și creveți este la fel de rafinată și foarte ușor de preparat.
Pentru această rețeta sosul de  șofran oferă suculență și dă savoare preparatului. Căutăm și atingerea crocantă cu niște praz tăiat în fâșii julienne și prăjiți în ulei.
Rețetele cu dorada reușesc mereu.

Doradă cu sos de șofran

Articol editat de Radio Resita, 12 aprilie 2024, 06:53

Ingrediente folosite:
– 4 dorada
– 16 cozi de creveți
– 200 de grame de roșii cherry
– 400 de mililitri de bulion de pește.

Sosul de șofran îl facem din:
– două linguri de făină de grâu
-sare
– piper negru proaspăt măcinat
– 100 de grame de praz
– 2 căței de usturoi
– ulei de măsline
– jumătate de buchet de pătrunjel.

Curățăm și tăiem usturoiul și pătrunjelul, pe care le amestecăm cu câteva linguri de ulei de măsline și le lăsăm deoparte.
Facem un roux cu făina, amestecând-o într-o cratiță cu ulei de măsline încins. Adăugăm bulionul fierbinte și amestecăm. Adăugăm șofranul și sarea. Fierbem 5 minute și rezervăm sosul.

Curățăm prazul, îl tăiem în fâșii julienne foarte fine și îl prăjim în ulei de măsline până devine maro auriu și crocant. Îl lasăm la scurs pe hârtie de bucătărie și presără sare.
Scoatem capul și osul central din doradăși păstrăm doar fileurile. Scoatem și aripile spinoase. Condimentăm cu sare,  piper și ungem fileurile cu ulei de măsline.
Spălăm roșiile Chery și le feliem. Rezrvăm 4 întregi. Punem 4 fileuri pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu pielea în jos. Acoperim fileurile cu feliile de roșii.

Adăugăm 4 cozi de creveți sărați și stropiți cu 2 linguri de ulei de usturoi. Acoperim cu cele 4 fileuri rămase și le coacem 10 minute la 190 la de grade Celsius, împreună cu cele 4 roșii rezervate.

Se servește peste sosul de șofran, decorat cu prazul crocant, și o roșie prăjită.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Danil Babun

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă