Ascultă Radio România Reșița Live

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesarea acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Articol editat de Radio Resita, 22 iunie 2024, 09:41 / actualizat: 23 iunie 2024, 9:48

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane este preparatul pe care vi-l prezint și vă invit să-l faceți.
Proaspătă și colorată, crudaiola este  o rețeta rapidă și ușoară. Este o cremă fără gătit, ușoară și gustoasă, perfectă pentru vară, care poate fi adusă la masă în mai puțin de 30 de minute.

Se folosesc:
– 6 roșii prune coapte
– 150 de gr de brânză squacquerone sau o altă pastă de brânză tartinabilă
– 20 de frunze mari de busuioc
– 6 fileuri de hamsii
– 3 felii de pâine veche, dar nu uscată
– 4 căței de usturoi
– ulei de măsline extravirgin
– ierburi aromatice uscate după gust (oregano, salvie, rozmarin)
– sare și piper.

Pentru a pregăti crudaiola, mai întâi spălați și uscați roșiile prune. Apoi tăiați-le în jumătate pe lungime și folosiți un cuțit pentru a îndepărta partea tare și partea interioară mai gelatinoasă cu semințele. Tăiați-le în bucăți.
Pune în vasul blenderului frunzele de busuioc, 4 linguri de ulei, anșoa tocată și câțiva căței de usturoi. Amestecați astfel încât să obțineți un sos destul de fluid. Păstrați un sfert din el într-un castron mic. Adăugați roșiile tocate în sosul rămas în vas și amestecați. Rezultatul va fi o cremă fină.
Frecați feliile de pâine cu usturoi după gust și apoi tăiați-le în cuburi mai mult sau mai puțin de aceeași dimensiune. Rumeniți bine cuburile de roșii într-o tigaie cu un strop de ulei. Cu focul stins se adaugă ierburile aromatice uscate după gust și un strop de ulei. Rezervă într-un castron mic.
Turnați puțină smântână într-un singur vas, repartizând-o uniform și folosind o linguriță, adăugați squacquerone sau altă brânză tartinabilă. Adăugați câteva picături de sos de hamsii și busuioc și completați cu crutoanele de pâine. Puteți decora pentru a da și mai multă prospețime cu câteva frunze de busuioc.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie