Ascultă Radio România Reșița Live

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesarea acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Articol editat de Radio Resita, 22 iunie 2024, 09:41 / actualizat: 23 iunie 2024, 9:48

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane este preparatul pe care vi-l prezint și vă invit să-l faceți.
Proaspătă și colorată, crudaiola este  o rețeta rapidă și ușoară. Este o cremă fără gătit, ușoară și gustoasă, perfectă pentru vară, care poate fi adusă la masă în mai puțin de 30 de minute.

Se folosesc:
– 6 roșii prune coapte
– 150 de gr de brânză squacquerone sau o altă pastă de brânză tartinabilă
– 20 de frunze mari de busuioc
– 6 fileuri de hamsii
– 3 felii de pâine veche, dar nu uscată
– 4 căței de usturoi
– ulei de măsline extravirgin
– ierburi aromatice uscate după gust (oregano, salvie, rozmarin)
– sare și piper.

Pentru a pregăti crudaiola, mai întâi spălați și uscați roșiile prune. Apoi tăiați-le în jumătate pe lungime și folosiți un cuțit pentru a îndepărta partea tare și partea interioară mai gelatinoasă cu semințele. Tăiați-le în bucăți.
Pune în vasul blenderului frunzele de busuioc, 4 linguri de ulei, anșoa tocată și câțiva căței de usturoi. Amestecați astfel încât să obțineți un sos destul de fluid. Păstrați un sfert din el într-un castron mic. Adăugați roșiile tocate în sosul rămas în vas și amestecați. Rezultatul va fi o cremă fină.
Frecați feliile de pâine cu usturoi după gust și apoi tăiați-le în cuburi mai mult sau mai puțin de aceeași dimensiune. Rumeniți bine cuburile de roșii într-o tigaie cu un strop de ulei. Cu focul stins se adaugă ierburile aromatice uscate după gust și un strop de ulei. Rezervă într-un castron mic.
Turnați puțină smântână într-un singur vas, repartizând-o uniform și folosind o linguriță, adăugați squacquerone sau altă brânză tartinabilă. Adăugați câteva picături de sos de hamsii și busuioc și completați cu crutoanele de pâine. Puteți decora pentru a da și mai multă prospețime cu câteva frunze de busuioc.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă