Ascultă Radio România Reșița Live

Cotlete de porc Al Pastor

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.
America Latină este aproape 13% din suprafața Pământului. Regiunea găzduiește o mare varietate de delicii culinare, fiecare folosind o combinație distinctivă de condimente și ingrediente proaspete. Fiecare țară din America Latină are propriile sale mâncăruri și specialități unice, precum și propriile condimente regionale populare, cum ar fi guacamole,  pico de gallo și  pebre.

Cotlete de porc Al Pastor

Articol editat de Valentina Adam, 25 august 2024, 10:00

Vă invit astăzi la Cotlete de porc Al Pastor
Aceste cotlete de porc Al Pastor sunt inspirate de taco-ul. Afumată, condimentată, fragedă și suculentă, marinada cu ardei iute servește și ca sos și cu o salsa rece și proaspătă de ananas în lateral.
Ingrediente pentru carne de porc marinată:
– 4 cotlete de porc tăiate, cu os
– o cutie de ananas bucăți în suc propriu
– două linguri de ardei iute măcinat uscat
– o lingură de pudră de chili
– o linguriță de scorțișoară măcinată
– sare
– o lingură de oțet alb
– 4 căței de usturoi, curățați de coajă
– două cepe verzi, tăiate în bucăți de 3-4 cm.

Pentru amestecul de ceapă se folosesc:
– o ceapă galbenă feliată
– ulei de măsline, după cum este necesar
– o linguriță de chimen măcinat
– o linguriță de oregano uscat
– treisfert de cană de apă sau supă de pui.

Salsa de ananas (opțional)
– jumătate de cană de ceapă albă sau galbenă, tăiată mărunt
– jumătate de cană de ananas proaspăt sau conservat tăiat mărunt
– o lingură de frunze de oregano proaspete, tocate
– sare
– suc de lime după gust
– piper Cayenne pentru garnitură.

Puneți cotletele într-o pungă de plastic resigilabilă. Adăugați ananas, pudră de chili, scorțișoară, sare, oțet alb, usturoi și ceapă în recipientul unui blender și amestecați până când marinada este omogenă. Turnați marinada în pungă. Masați carnea de porc pentru a o acoperi uniform. Scoateți aerul, sigilați punga și puneți la frigider peste noapte. A doua zi, preîncălziți cuptorul la 165 de grade Celsius.
Încinge-ți uleiul de măsline într-o tigaie pentru cuptor, la foc mediu spre înalt. Scoateți cotletele din marinadă și răzuiți cât mai mult de exces. Rezervați toată marinada pentru sos. Se prăjesc cotletele în tigaia fierbinte pe ambele părți până se rumenesc ușor, aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte. Scoateți pe o farfurie și puneți-le deoparte.
Adăugați ceapa galbenă, chimen și oregano uscat în tigaie și gătiți, amestecând, timp de un minut. Dacă tigaia pare uscată, stropiți cu puțin ulei.
Opriți focul și turnați apă. Se amestecă, răzuind orice bucăți de pe fundul cratiței. Puneți cotletele deasupra amestecului de ceapă.

Se prăjesc în cuptorul preîncălzit până când carnea de porc este gătită după gust, 20 până la 30 de minute, ungând sau periind cotletele cu sucurile din tigaie. Timpul de prăjire va varia foarte mult în funcție de mărimea cotletului, așa că verificați temperatura cu un termometru cu citire instantanee mai des.
Între timp, turnați marinata într-o cratiță și adăugați aproximativ jumătate de cană de apă sau după cum este necesar pentru a obține densitatea dorită. Aduceți la fiert la foc mediu spre mare, amestecând din când în când.

Pentru a face salsa, combinați ceapa albă, ananasul tăiat cubulețe, oregano proaspăt, sarea și sucul de lămâie într-un castron și amestecați bine.
Scoateți carnea de porc din cuptor și lăsați să se odihnească timp de 10 minute înainte de servire. În timpul odihnei, blaturile de cotlete pot fi ornate cu sos și o lingură de salsa.

Bucurați-vă de Cotlete de porc Al Pastor alături de cine le serviți și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(allrecipes.com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă