Ascultă Radio România Reșița Live

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de pădure și a ciupercilor. Din fructele de pădure sălbatice, în special merișoarele, se murează, se fac gemuri și jeleuri și sunt folosite  ca sos sau garnitură pentru a pregăti carnea domestică sau de vânat. Unul dintre felurile tradiționale finlandeze, cârnații din cereale (făcuți din orez și orz perlat), sunt serviți cu merișoare.

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

Articol editat de Radio Resita, 28 octombrie 2024, 06:28 / actualizat: 29 octombrie 2024, 6:31

Finlandezilor nu le plac rețetele complexe, preferând mâncăruri simple și ușor de preparat. Luați, de exemplu, celebra supă finlandeză de pește Kalakeitto. Este făcută cu somon proaspăt prins, cartofi, smântână…și atât! Fără ingrediente complicate sau manipulări fanteziste.
A doua caracteristică este utilizarea produselor locale naturale. Pâine neagră sau brună, smântână, somon, hering, coregon, toate acestea formează baza tradiției culinare finlandeze.
Din orz se face celebra bere finlandeză.
În bucătăria tradițională finlandeză a fost folosit pe scară largă orzul.

Bucătăria finlandeză are trăsături comune atât cu bucătăria țărilor scandinave (în principal Suedia), cu care împarte o serie de feluri de mâncare cât și cu tradiția culinară rusă.
Unele caracteristici ale bucătăriei finlandeze sunt relativ rar observate în bucătăriile altor națiuni:
Combinația de diferite tipuri de carne în feluri de mâncare, de exemplu, carne de vită, porc și miel în tocana kareliană (karjalanpaisti ), combinația de carne și pește (kalakukko),
lapte și pește în același timp (kalakeitto).

Mai există o abundență de caserole (din varză, napi, cartofi, morcovi, paste sau ficat), a căror pregătire este de obicei legată de calendarul sărbătorilor. Astfel, unul dintre preparatele tradiționale de Crăciun este caserola de ficat maksalaatikko.
Finlandezii au o mare afecțiune pentru cartofi din care cel mai des prepară piureul obișnuit. Pentru a decora masa, ei pregătesc tocană de ciuperci sălbatice. Interesant este că pâinea în Finlanda cea mai gustoasă și cea mai consumată este pâinea neagră. Există multe varietăți de pâine neagră în țară care se fac din făină de secară.
Din cauza condițiilor climatice dure, finlandezii au folosit în mod activ sărarea. De exemplu, peștele sărat este un atribut integral al oricărei mese, fie ea festivă sau de zi cu zi. Carnea sărată este populară atunci când vine vorba de carnea de vânat sălbatic, precum renul sau elanul.

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike vă propun.
Aceasta este o rețetă finlandeză ca Stroganoff de vită sau tocană de vită.Dacă aveți o oală sub presiune, puteți reduce timpul de gătire.În cantitatea de făină adăugată se pune apă de 3 ori.  Dacă vă place o aromă ușoară de cremă, adăugați puțină smântână la sfârșit.

Rețeta  utilizează următoarele ingrediente:
– 800 până la 1 kg de carne de vită măcinată sau tocată
– două ceape
– 6 linguri de făină albă
– 100 de gr de unt
– sare și piper
– două runze de dafin
– apă și smântână.

Tocați mărunt ceapa.
Topiți untul într-o tigaie și căliți ceapa și carnea de vită, presărând sare și piper.
Adăugați apă și foile de dafin și aduceți la fierbere.

Când ajunge la fierbere, îndepărtați spuma și reduceți focul la mediu spre mic. Se fierbe timp de două până la trei ore, verificând din când în când, până când carnea devine fragedă.
Dacă doriți să adăugați o aromă mai bogată faceți un rântaș de făină. Adaugați făina rumenită în tigaie puțin câte puțin, amestecând între adaosuri. Când tocana s-a îngrosat, nu mai puneți faină rumenită. Fierbeți încă 15 minute și urmăriți să nu se prindă de fundul vasului.
Adăugați smântână proaspătă după gust. În Finlanda, aceasta se mănâncă cu piure sau cartofi fierți.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(rețeta de la Fincafe)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă