Ascultă Radio România Reșița Live

Carne de porc mărunțită cu orez picant

America Latină are o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au influență din alte țări, altele sunt cu creații proprii, dar fiecare în parte au dat  personalitatea și savoarea sa.

Carne de porc mărunțită cu orez picant

Articol editat de Valentina Adam, 4 iunie 2024, 06:00

Din această parte de lume vă prezint rețeta de Carne de porc mărunțită cu orez picant.
Ca să mănânce bine 4 persoane se folosesc următoarele:
– două kg de spata de porc
– o ceapă roșie, feliată
– 200 de ml de bulion de pui.

Pentru marinadă sunt necesare:
– o sticlă de sos BBQ
– câte patru fire de arpagic sau de ceapă verde
– 4 căței de usturoi
– două linguri de oțet de vin alb
– o linguriță de pudră de chili
– o lingură de miere
– două linguri de ulei de măsline
– două linguri de rom jamaican.

Pentru orezul crocant sunt necesare:
– 350 de gr de orez cu bob lung fiert
– o lingură de ulei de măsline
– două linguri de sos de ardei iute
– jumătate de ceapă roșie, tăiată mărunt
– 200 de gr de roșii cherry, tocate
– 3 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat fin.

Cu un cuțit foarte ascuțit, îndepărtați șoricul de pe carne, se așează pe o tavă plată să se usuce puțin și se rezervă.
Amestecați întreaga sticlă de sos BBQ cu restul ingredientelor pentru marinadă.
Puneți spata de porc într-o tavă înaltă de copt și turnați jumătate din marinadă. Frecați carnea cu marinadă peste tot. Acoperiți cu folie de prospețime și lăsăți la frigider pentru cel puțin două ore, dar mai bine peste noapte.

Între timp pregătiți șoricul de porc. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Uscați cu un prosop de hârtie șoricul, apoi hașurați cu un cuțit ascuțit partea superioară. Aveți grijă să nu pătrunde-ți și în stratul superficial de grăsime. Se presară generos cu fulgi de sare de mare și se dă la cuptor pentru 50 de minute, sau până când devine auriu și crocant.
Coborâți temperatura cuptorului la 150 de grade Celsius. Scoateți carnea de porc din frigider și rumeniți-o pe toate părțile într-o tigaie fierbinte. Întindeți ceapă roșie feliată pe fundul tigăii și puneți deasupra carnea. Se toarnă restul de marinadă, împreună cu bulionul de pui. Acoperiți cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 3 ore și jumătate, sau până când carnea este suficient de fragedă pentru a se separă cu două furculițe.
Scoateți carnea pe un blat de tăiat și folosind două furculițe trage-ți carnea de porc în fire. Păstrați-o la cald sub folie de aluminiu.

Pentru orez, încălziți uleiul într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Adăugați orezul, amestecați pentru a-l acoperi cu ulei și gătiți până devine crocant, aproximativ 5 minute, amestecând des. Adăugați sosul de ardei iute, lichidul din tigaie și amestecați. Luați de pe foc și adăugați ceapa tocată, roșiile cherry și pătrunjelul.
Pentru a servi, întindeți orezul pe un platou mare și puneți carnea, apoi turnați puțin rom jamaican pentru aromă. Deasupra puneți șoricul  de porc înainte de servire.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cocinaconalegria.com; cocinista-es)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie