Ascultă Radio România Reșița Live

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare insulă din Arhipelagul Toscanei și a treia ca mărime dintre insulele italiene. Insula Elba și alte insule din Arhipelagul Toscanei (Pianosa, Capraia, Montecristo, Giglio și Giannutri) sunt protejate în Parcul Național al Arhipelagului Toscanei.
Pe această insulă a fost exilat Napoleon între 4 mai 1814 și 1 martie 1815.
Cacciucco este o supă de pește despre care se crede că a fost inventată de pescari ca o modalitate de a folosi peștele care până la sfârșitul zilei nu a fost vândut. Din acest motiv, cea mai mare parte a peștelui folosit pentru preparare era ceea ce era considerat peștele săracului, iar cantitatea și alegerea depindeau în mare măsură de peștele din sezon.
Cea mai cunoscută rețetă este cea din Livorno, dar nu foarte diferită de varianta Elba. Oamenii din Livorno spun că ai nevoie de cel puțin 5 tipuri diferite de pește pentru a face un „cacciucco” bun, la fel ca numărul de „C-uri” care există în cuvântul în sine (de aceea ar trebui să fie numit întotdeauna „cacciucco” și niciodată „caciucco”).
Versiunea din Elba a „cacciucco” nu este la fel de bogată ca cea de la Livorno, care include și mai mulți pești. Nu o considerați niciodată doar o „ciorbă de pește” obișnuită, deoarece rețeta trebuie urmată în detaliu.
De exemplu caracatița trebuie gătită într-o tigaie separată împreună cu calamarul, iar midiile trebuie adăugate la sfârșit pentru că nu este nimic mai rău decât midii prea fiarte și fără gust.
Indiferent de tipul și cantitatea de pește pe care o alegeți, toate aromele diferite trebuie să se amestece împreună, astfel încât produsul final să aibă atât miros de mare, cât și să fie foarte, foarte gustos.

Cacciucco

Articol editat de Radio Resita, 6 ianuarie 2025, 08:22 / actualizat: 8 ianuarie 2025, 8:25

Pentru stock-ul de pește sunt necesare:
– ulei de măsline
– o ceapă mică
– un morcov
– un baton de țelină
– un pahar de vin alb sec
– 4 sau 5 cuișoare
– două foi de dafin
– sare și ardei iute după gust.

Ingrediente pentru Cacciuco:
– 300 de gr de calmar
– 500 de gr de caracatiță
– un kg amestec de pește marin
– creveți, scoici și crabi mici
– o ceapă
– 6 căței de usturoi
– 4 frunze de salvie
– două pahare de vin alb sec
– piure de roșii
– pătrunjel tocat, sare, ardei iute și ulei de măsline extravirgin.

Pentru a face bulionul se pune ceapa, morcovul și țelina într-o oală și se prăjesc ușor în ulei până se înmoaie.
Apoi se adaugă și capetele și cozile peștilor care urmează să fie folosiți pentru supă. Turnați vin alb și aduceți la fiert, după care acoperiți cu apă rece. Adăugați sare, ardei iute, cuișoare și frunze de dafin și lăsați să fiarbă încet, aproximativ o jumătate de oră. Se strecoară printr-o sita fina și se lasă la răcit.

Pentru a face „Cacciucco” se taie calmarul și caracatița în bucăți mari, iar ceilalți pești în bucăți mici și se lasă deoparte.

Într-o altă oală prăjiți ușor ceapa, usturoiul, ardei iute și salvia, toate tocate mărunt.
Adăugați calamarul, caracatița și crustaceele și gătiți ușor până când caracatița capătă o culoare purpurie. Puneți restul de vin alb, aduceți la fierbere, apoi adăugați piureul de roșii. Acesta trebuie diluat în puțină apă fierbinte.
Se fierbe încet aproximativ 15 minute, adăugând bulionul. Se pun și celelalte vietăți marine, în funcție de cât durează să se  gătească și abia apoi se adaugă scoicile. Se finisează după gust. Preparatul trebuie să aibă o aromă ușor picantă.
„Cacciucco” este gata când uleiul iese la suprafață.
Se servește cu pâine prăjită frecată cu usturoi și pătrunjel proaspăt tocat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Funeriu

(wikipedia; infoelba.com)

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta