Ascultă Radio România Reșița Live

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare insulă din Arhipelagul Toscanei și a treia ca mărime dintre insulele italiene. Insula Elba și alte insule din Arhipelagul Toscanei (Pianosa, Capraia, Montecristo, Giglio și Giannutri) sunt protejate în Parcul Național al Arhipelagului Toscanei.
Pe această insulă a fost exilat Napoleon între 4 mai 1814 și 1 martie 1815.
Cacciucco este o supă de pește despre care se crede că a fost inventată de pescari ca o modalitate de a folosi peștele care până la sfârșitul zilei nu a fost vândut. Din acest motiv, cea mai mare parte a peștelui folosit pentru preparare era ceea ce era considerat peștele săracului, iar cantitatea și alegerea depindeau în mare măsură de peștele din sezon.
Cea mai cunoscută rețetă este cea din Livorno, dar nu foarte diferită de varianta Elba. Oamenii din Livorno spun că ai nevoie de cel puțin 5 tipuri diferite de pește pentru a face un „cacciucco” bun, la fel ca numărul de „C-uri” care există în cuvântul în sine (de aceea ar trebui să fie numit întotdeauna „cacciucco” și niciodată „caciucco”).
Versiunea din Elba a „cacciucco” nu este la fel de bogată ca cea de la Livorno, care include și mai mulți pești. Nu o considerați niciodată doar o „ciorbă de pește” obișnuită, deoarece rețeta trebuie urmată în detaliu.
De exemplu caracatița trebuie gătită într-o tigaie separată împreună cu calamarul, iar midiile trebuie adăugate la sfârșit pentru că nu este nimic mai rău decât midii prea fiarte și fără gust.
Indiferent de tipul și cantitatea de pește pe care o alegeți, toate aromele diferite trebuie să se amestece împreună, astfel încât produsul final să aibă atât miros de mare, cât și să fie foarte, foarte gustos.

Cacciucco

Articol editat de Radio Resita, 6 ianuarie 2025, 08:22 / actualizat: 8 ianuarie 2025, 8:25

Pentru stock-ul de pește sunt necesare:
– ulei de măsline
– o ceapă mică
– un morcov
– un baton de țelină
– un pahar de vin alb sec
– 4 sau 5 cuișoare
– două foi de dafin
– sare și ardei iute după gust.

Ingrediente pentru Cacciuco:
– 300 de gr de calmar
– 500 de gr de caracatiță
– un kg amestec de pește marin
– creveți, scoici și crabi mici
– o ceapă
– 6 căței de usturoi
– 4 frunze de salvie
– două pahare de vin alb sec
– piure de roșii
– pătrunjel tocat, sare, ardei iute și ulei de măsline extravirgin.

Pentru a face bulionul se pune ceapa, morcovul și țelina într-o oală și se prăjesc ușor în ulei până se înmoaie.
Apoi se adaugă și capetele și cozile peștilor care urmează să fie folosiți pentru supă. Turnați vin alb și aduceți la fiert, după care acoperiți cu apă rece. Adăugați sare, ardei iute, cuișoare și frunze de dafin și lăsați să fiarbă încet, aproximativ o jumătate de oră. Se strecoară printr-o sita fina și se lasă la răcit.

Pentru a face „Cacciucco” se taie calmarul și caracatița în bucăți mari, iar ceilalți pești în bucăți mici și se lasă deoparte.

Într-o altă oală prăjiți ușor ceapa, usturoiul, ardei iute și salvia, toate tocate mărunt.
Adăugați calamarul, caracatița și crustaceele și gătiți ușor până când caracatița capătă o culoare purpurie. Puneți restul de vin alb, aduceți la fierbere, apoi adăugați piureul de roșii. Acesta trebuie diluat în puțină apă fierbinte.
Se fierbe încet aproximativ 15 minute, adăugând bulionul. Se pun și celelalte vietăți marine, în funcție de cât durează să se  gătească și abia apoi se adaugă scoicile. Se finisează după gust. Preparatul trebuie să aibă o aromă ușor picantă.
„Cacciucco” este gata când uleiul iese la suprafață.
Se servește cu pâine prăjită frecată cu usturoi și pătrunjel proaspăt tocat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Funeriu

(wikipedia; infoelba.com)

Etichete:
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă