Ascultă Radio România Reșița Live

Budincă de carne de vită și bere

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Budincă de carne de vită și bere

Articol editat de Radio Resita, 15 iulie 2024, 11:30

A vorbi despre mesele tradiționale servite în Londra este destul de complex.
La fel ca multe orașe mari, Londra este un amestec incredibil de arome și influențe, răsfățând vizitatorii.
Londra este un oraș cu o populație incredibil de multiculturală și o bucătărie care se întinde pe tot globul, deoarece Anglia a fost o mare putere colonială.
Vă propun o rețetă tipic londoneză, Budincă de carne de vită și bere.
Este o plăcintă tradițională cu friptură, bere, păstârnac și aluat.
Dacă vă suscită interesul vă recomand să faceți umplutura cu o seară înainte.

Ingrediente folosite:
– 500 de gr de carne slabă de vită tocată, tăiată cubulețe
– o ceapă mare, tocată
– 100 de gr de bacon afumat
– două linguri de ulei de măsline
– două linguri de făină
– 3rădăcini de păstârnac, tăiate cubulețe
– 500 de ml de bere brună
– 300 de ml de supă de vită
– două linguri de jeleu de afine sau coacaze, opțional
– 4 fire de cimbru
– verdeturi pentru servit, optional

Pentru aluat:
– 300 de gr făină auto-crescătoare, plus suplimentar pentru pudrat
– unt, pentru uns
– două linguri de pudră de muștar englezesc
– 140 de gr seu de care doriți, mărunțit.

Încinge o tigaie mare și gătește ceapa și baconul împreună până devin aurii. Scoateți cu o lingură cu fantă și lăsați deoparte. Se adauga uleiul în tigaie, se pudrează carnea de vita cu făină, apoi se rumenește uniform la foc iute.
Adăugați amestecul de păstârnac, bere, bulion, jeleu, cimbru, ceapă și bacon în tigaie. Se aduce la fierbere, apoi se acoperă și se fierbe o oră și jumătate până când carnea este fragedă.
Ungeți generos cu unt o formă de budincă de 1,5 litri.
Pentru a face aluatul, amestecați împreună făină, pudră de muștar, seu și sare. Adăugați suficientă apă rece, aproximativ 150 ml, pentru a face un aluat moale. Scoateți un sfert din aluat și lăsăți-l de-o parte. Pe o suprafață înfăinată puternic, întindeți aluatul rămas pentru a face un cerc mare, suficient de mare pentru a căptuși forma.
Așezați cu grijă aluatul în formă. Trebuie să aveți un cm de aluat deasupra marginii. Întindeți sfertul rămas într-un cerc suficient de mare pentru a acoperi partea de sus.

Se toarnă lichidul de gătit din umplutură într-o tigaie mică și se lasă deoparte. Aruncați firele de cimbru. Turnați umplutură în forma tapetată și așezați peste 100 de ml din lichid de gătit. Îndoiți peste aluat în sus și ungeți cu apă. Puneți capacul deasupra, apăsând ferm în jurul marginilor pentru a sigila.
Se unge cu unt o foaie de copt, se face un pliu mare și se așează, cu partea de unt în jos, deasupra budincii. Acoperiți cu un strat pliat de folie și la final legați cu sfoară, făcând o buclă pentru mâner, astfel încât să puteți ridică budinca cu ușurință.
Așezați un tăietor mare de prăjituri în fundul unei cratițe adânci, care este suficient de mare pentru a lua forma cu ușurință. Umpleți cratița până la jumătate cu apă și aduceți la fierbere. Puneți budinca, acoperiți și fierbeți timp de două ore, completând cu apă clocotită când este necesar.
Reîncălziți lichidul de gătit, balbotând-l puțin, astfel încât să se reducă într-un sos gustos. Scoateți cu grijă budinca. Treceți un cuțit în jurul ei, apoi întoarceți-o și serviți cu sos și verdeață, dacă doriți.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(bbcgoodfood.com)

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească