Ascultă Radio România Reșița Live

Budincă de carne de vită și bere

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Budincă de carne de vită și bere

Articol editat de Radio Resita, 15 iulie 2024, 11:30

A vorbi despre mesele tradiționale servite în Londra este destul de complex.
La fel ca multe orașe mari, Londra este un amestec incredibil de arome și influențe, răsfățând vizitatorii.
Londra este un oraș cu o populație incredibil de multiculturală și o bucătărie care se întinde pe tot globul, deoarece Anglia a fost o mare putere colonială.
Vă propun o rețetă tipic londoneză, Budincă de carne de vită și bere.
Este o plăcintă tradițională cu friptură, bere, păstârnac și aluat.
Dacă vă suscită interesul vă recomand să faceți umplutura cu o seară înainte.

Ingrediente folosite:
– 500 de gr de carne slabă de vită tocată, tăiată cubulețe
– o ceapă mare, tocată
– 100 de gr de bacon afumat
– două linguri de ulei de măsline
– două linguri de făină
– 3rădăcini de păstârnac, tăiate cubulețe
– 500 de ml de bere brună
– 300 de ml de supă de vită
– două linguri de jeleu de afine sau coacaze, opțional
– 4 fire de cimbru
– verdeturi pentru servit, optional

Pentru aluat:
– 300 de gr făină auto-crescătoare, plus suplimentar pentru pudrat
– unt, pentru uns
– două linguri de pudră de muștar englezesc
– 140 de gr seu de care doriți, mărunțit.

Încinge o tigaie mare și gătește ceapa și baconul împreună până devin aurii. Scoateți cu o lingură cu fantă și lăsați deoparte. Se adauga uleiul în tigaie, se pudrează carnea de vita cu făină, apoi se rumenește uniform la foc iute.
Adăugați amestecul de păstârnac, bere, bulion, jeleu, cimbru, ceapă și bacon în tigaie. Se aduce la fierbere, apoi se acoperă și se fierbe o oră și jumătate până când carnea este fragedă.
Ungeți generos cu unt o formă de budincă de 1,5 litri.
Pentru a face aluatul, amestecați împreună făină, pudră de muștar, seu și sare. Adăugați suficientă apă rece, aproximativ 150 ml, pentru a face un aluat moale. Scoateți un sfert din aluat și lăsăți-l de-o parte. Pe o suprafață înfăinată puternic, întindeți aluatul rămas pentru a face un cerc mare, suficient de mare pentru a căptuși forma.
Așezați cu grijă aluatul în formă. Trebuie să aveți un cm de aluat deasupra marginii. Întindeți sfertul rămas într-un cerc suficient de mare pentru a acoperi partea de sus.

Se toarnă lichidul de gătit din umplutură într-o tigaie mică și se lasă deoparte. Aruncați firele de cimbru. Turnați umplutură în forma tapetată și așezați peste 100 de ml din lichid de gătit. Îndoiți peste aluat în sus și ungeți cu apă. Puneți capacul deasupra, apăsând ferm în jurul marginilor pentru a sigila.
Se unge cu unt o foaie de copt, se face un pliu mare și se așează, cu partea de unt în jos, deasupra budincii. Acoperiți cu un strat pliat de folie și la final legați cu sfoară, făcând o buclă pentru mâner, astfel încât să puteți ridică budinca cu ușurință.
Așezați un tăietor mare de prăjituri în fundul unei cratițe adânci, care este suficient de mare pentru a lua forma cu ușurință. Umpleți cratița până la jumătate cu apă și aduceți la fierbere. Puneți budinca, acoperiți și fierbeți timp de două ore, completând cu apă clocotită când este necesar.
Reîncălziți lichidul de gătit, balbotând-l puțin, astfel încât să se reducă într-un sos gustos. Scoateți cu grijă budinca. Treceți un cuțit în jurul ei, apoi întoarceți-o și serviți cu sos și verdeață, dacă doriți.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(bbcgoodfood.com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă