Ascultă Radio România Reșița Live

Bruschetă corsicană

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesare acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

Bruschetă corsicană

Articol editat de Radio Resita, 26 mai 2024, 11:16

Corsica este o insulă franceză situată în Marea Mediterană, cunoscută, printre altele, pentru peisajele sale frumoase, cultura și bucătăria unică. Delicatesele din Corsica sunt renumite în special pentru prospețimea lor și preparate bazate pe carne de porc de înaltă calitate și tradiționale.

Vă tentează o bruschetă corsicană?
Pentru două baghete preparăm aluatul din:
– 500 de gr de făină tip 650.
– 10 gr de sare de mare fină
– 300 de gr maia
– 350 de ml de apă fierbinte
– o linguriță de ierburi de Provence

Ingredientele pentru uns:
– 150 de gr de pulpă de roșii zdrobite manual
– o lingură de ierburi de Provence
– 300 de gr de brânză cheddar tare
– 8 felii de bacon
– 6 felii de Cappocolo, o șuncă italiană nespus de delicioasă
– 6 frunze de rucola.

Pentru aluatul de baghete veți avea nevoie de un starter de aluat, de o maia. La noi nu există în supermarket-uri Capocollo, dar pe internet se mai livrează. În fiecare an când ajung în Italia îmi fac un stoc considerabil. Se poate înlocui cu produse locale, dar își pierd preparatele din savoare.

În vasul unui mixer, amestecați făina și sarea. Adaugați aluatul starter și apa caldă. Frământați până obțineți un amestec omogen.
Se frământă manual 10-15 minute, până când amestecul devine elastic și se desprinde de pe marginile vasului. Puteți folosi și un robot de bucătărie pentru a nu depune efort.
După ce ați făcut aluatul îl acoperiți cu un prosop curat. Se lasă să se odihnească la temperatura camerei pentru aproximativ 12 ore.
Odată crescut, împărțiți aluatul în două bucăți și le modelați sub formă de baghetă. Lăsăm aluatul să crească din nou, acoperit, una sau două ore.
Preîncălziți cuptorul  la 180 de grade Celsius.
Pe o suprafață ușor înfăinată, faceți tăieturi în diagonală pe partea de sus a pâinii cu un cuțit ascuțit și presărați ierburile. Transferați aluatul într-o tavă ușor înfăinată.
Când cuptorul este încins se coace bagheta. Gătiți 3 minute apoi opriți focul. Lăsați înăuntru încă 20- 25 de minute, până când pâinea devine maro aurie și auziți o bufnitură când este gata. Scoatem pâinea din cuptor și o lăsăm să se răcească pe un grătar.

Pentru uns preîncălziți cuptorul din nou pentru a ajunge la o temperatură între 220 și 300 de grade Celsius.
Tăiați bagheta în jumătate pe lungime.
Distribuiți pulpa de roșii uniform pe ambele jumătăți de baghetă și presărați ierburi de Provence.
Aranjați bucățile de șuncă și brânză uniform pe fiecare felie.
Introduce-ți bagheta umplută din nou în cuptor și o gătiți timp de unul, maxim două minute.
Scoateți din cuptor, adăugați Capacollo și frunzele de rucola.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(it.ooni.com)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei