Ascultă Radio România Reșița Live

Bruschetă corsicană

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesare acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

Bruschetă corsicană

Articol editat de Radio Resita, 26 mai 2024, 11:16

Corsica este o insulă franceză situată în Marea Mediterană, cunoscută, printre altele, pentru peisajele sale frumoase, cultura și bucătăria unică. Delicatesele din Corsica sunt renumite în special pentru prospețimea lor și preparate bazate pe carne de porc de înaltă calitate și tradiționale.

Vă tentează o bruschetă corsicană?
Pentru două baghete preparăm aluatul din:
– 500 de gr de făină tip 650.
– 10 gr de sare de mare fină
– 300 de gr maia
– 350 de ml de apă fierbinte
– o linguriță de ierburi de Provence

Ingredientele pentru uns:
– 150 de gr de pulpă de roșii zdrobite manual
– o lingură de ierburi de Provence
– 300 de gr de brânză cheddar tare
– 8 felii de bacon
– 6 felii de Cappocolo, o șuncă italiană nespus de delicioasă
– 6 frunze de rucola.

Pentru aluatul de baghete veți avea nevoie de un starter de aluat, de o maia. La noi nu există în supermarket-uri Capocollo, dar pe internet se mai livrează. În fiecare an când ajung în Italia îmi fac un stoc considerabil. Se poate înlocui cu produse locale, dar își pierd preparatele din savoare.

În vasul unui mixer, amestecați făina și sarea. Adaugați aluatul starter și apa caldă. Frământați până obțineți un amestec omogen.
Se frământă manual 10-15 minute, până când amestecul devine elastic și se desprinde de pe marginile vasului. Puteți folosi și un robot de bucătărie pentru a nu depune efort.
După ce ați făcut aluatul îl acoperiți cu un prosop curat. Se lasă să se odihnească la temperatura camerei pentru aproximativ 12 ore.
Odată crescut, împărțiți aluatul în două bucăți și le modelați sub formă de baghetă. Lăsăm aluatul să crească din nou, acoperit, una sau două ore.
Preîncălziți cuptorul  la 180 de grade Celsius.
Pe o suprafață ușor înfăinată, faceți tăieturi în diagonală pe partea de sus a pâinii cu un cuțit ascuțit și presărați ierburile. Transferați aluatul într-o tavă ușor înfăinată.
Când cuptorul este încins se coace bagheta. Gătiți 3 minute apoi opriți focul. Lăsați înăuntru încă 20- 25 de minute, până când pâinea devine maro aurie și auziți o bufnitură când este gata. Scoatem pâinea din cuptor și o lăsăm să se răcească pe un grătar.

Pentru uns preîncălziți cuptorul din nou pentru a ajunge la o temperatură între 220 și 300 de grade Celsius.
Tăiați bagheta în jumătate pe lungime.
Distribuiți pulpa de roșii uniform pe ambele jumătăți de baghetă și presărați ierburi de Provence.
Aranjați bucățile de șuncă și brânză uniform pe fiecare felie.
Introduce-ți bagheta umplută din nou în cuptor și o gătiți timp de unul, maxim două minute.
Scoateți din cuptor, adăugați Capacollo și frunzele de rucola.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(it.ooni.com)

Etichete:
Rețete din Roma
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 3 iunie 2024, 16:24

Rețete din Roma

Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene,...

Rețete din Roma
Creveți cu roșii
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 mai 2024, 12:37

Creveți cu roșii

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Creveți cu roșii
Tort cu căpșuni
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 mai 2024, 07:17

Tort cu căpșuni

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Așa cum v-am spus și săptămâna trecută...

Tort cu căpșuni
Quesadillas
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 mai 2024, 07:37

Quesadillas

Marțea vă prezint o rețetă de pe Continentul American. Mexicul este una dintre cele mai bune țări din lume pentru alimentele stradale, dar, la...

Quesadillas
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 mai 2024, 07:20

Mămăligă în straturi

În fiecare luni gustul mâncărurilor are arome și savori din arta culinară europeană. Cu toate că există o rubrică, duminica, alocată...

Mămăligă în straturi
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 mai 2024, 11:28

Prânzul de duminică: supă de roșii, tigaie picantă cu piept de pui și spumă de căpșuni

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de roșii, tigaie picantă cu piept de pui și spumă de căpșuni
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 20 mai 2024, 05:45

Rețetă europeană – Statul Cetății Vaticanului

Ca de obicei, în fiecare zi de luni ne oprim într-o bucătărie dintr-o țară europeană. Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Rețetă europeană – Statul Cetății Vaticanului
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 19 mai 2024, 11:08

Prânzul de duminică: supă cremă de mazăre, pui cu unt, legume la cuptor și tartă cu mascarpone și fructe de pădure

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de mazăre, pui cu unt, legume la cuptor și tartă cu mascarpone și fructe de pădure