Ascultă Radio România Reșița Live

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Tunisia are o tradiție alimentară familiară celor care iubesc mâncărurilor mediteraneene, dar afinitatea tunisiană pentru condimente îndrăznețe și puternice conferă bucătăriei acestei țări o personalitate proprie. Îmbinând arome emblematice din bucătăria mediteraneană, nord-africană și europeană, mâncarea tunisiană este plină de căldură, condimente și combinații magice.
Bucătăria Tunisiei are o istorie profundă și bogată, construită pe o fundație pusă de bucătari din epocile antice berbere, cartagineze, romane și otomane.

Akod

Articol editat de Radio Resita, 21 decembrie 2024, 06:33 / actualizat: 21 decembrie 2024, 10:37

Akod este simbolul bucătăriei tunisiene. Se pregateste cu pricepere, cu burtă parfumată cu chimen, usturoi, pastă de roșii și harissa.

Sunt necesare:
– două kg de burtă de vită
– un picior de vită
– două linguri de pastă de roșii
– o lingură boia de ardei
– două linguri de harissa
– trei lingurițe de chimen măcinat
– jumătate de cană de ulei de măsline
– usturoi, sare și piper negru după gust

Spalăm bine burta și piciorul de vită, după care le scurgem și le taiem în bucăți.
După aceea le punem într-un volum mare de apă clocotită cu sare și le fierbem timp de o oră și jumătate schimbând de trei ori apa de gătit. Aceasta trebuie să fie mereu clocotită când le punem. Dacă folosiți burtă prefiartă timpul de fierbere se reduce foarte mult și nu necesită schimbarea apei.
Ultima apă în care au fiert se păstrează, iar cărnurile se scurg.

Într-o oală de fontă sau cuptor olandez, turnăm uleiul de măsline și îl încălzim la foc mediu. Prăjim cărnurile timp de 5 minute, amestecând regulat.
Punem usturoiul tocat, presărăm sare, piper, boia de ardei și jumatate din cantitatea de chimen. Adăugăm pasta de roșii, harissa și amestecăm bine.
Turnăm lichidul de gătit rezervat care trebuie să fie cu 3- 4 cm deasupra cărnurilor. Păstrăm restul lichidului.
Acoperim și lăsăm la foc mediu spre mic timp de 30 de minute. După care dăm foscul la minim timp de 3- 4 ore, în cazul în care ați folosit burtă care nu a fost prefiartă.

Atenție la burta prefiartă. Am folosit-o la tuslama cu ani în urmă și în mai puțin de 10 minute s-a dezintegrat. De atunci prefer burta crudă.

În timpul gătitului, dacă sosul scade din oală, adăugați de fiecare dată puțin din apa rezervată în care au fiert cărnurile. Dacă nu mai aveți lichid adăugați apă clocotită, întotdeauna în cantități mici.
Cu zece minute înainte de sfârșitul gătitului adăugați cealaltă jumătate de cantitate de chimen.

Se servește foarte fierbinte asezând bucăți de burtă pe un pat generos de sos.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta