Din pasiune pentru tradiţie, o femeie din Reşiţa croieşte costume populare pentru a păstra vii obiceiurile de veacuri ale familiei sale

România este una dintre puținele țări din lume în care oamenii încă mai poartă costume populare și nu numai cu ocazia anumitor sărbători sau evenimente.

Portul românesc are aceeași asemănare pe tot cuprinsul țării, având doar deosebiri de amănunte, cu schimbări de formă, cromatică sau croială care se combină în mod estetic prin armonie şi prospeţime, stilizând forme de inspirație naturală, cum ar fi: păsări, flori, animale.

Specific costumului popular românesc este elementul cromatic, caracterizat prin sobrietate și echilibru în folosirea culorilor de negru, roșu, cafeniu închis, albastru, verde și violet.

Pornind de la realizările artistice făcute cu materiile prime din gospodăriile țăranilor, de-alungul timpului portul popular românesc a dovedit o bogată măiestrie în ornarea țesăturilor și a broderiilor, mărturiseşte în povestea pasiunii sale de-o viaţă, creatorul şi păstrătorul de costume populare bănăţene, Daliana Crişan:

… cos de când mă ştiu, de când am mers la şcoală, din primele clase. Am avut bunica, care tricota foarte mult şi croşeta dantele, străbunica se ocupa de prelucrarea lânii, de la tors, răsucit, vopsit până la pregătirea firelor, iar mama, fiind mai tânără, ea lucra pe etamină şi foarte mult macrameu. Copilărind în zona de graniţă din Valea Căraşului…

Povestea pasiunii pentru crearea şi păstrarea costumelor populare o puteţi afla sâmbătă, 18 noiembrie în emisiunea “Oameni şi Locuri” pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi miercuri, 22 noiembrie de la 16:15.

Cele mai citite

Related Articles