[AUDIO] “Via Transilvanica” – poteca de 1000 de km, inspirată de renumite trasee din lume, străbate şi Banatul de Munte

În timp ce autorităţile nu au reuşit să facă o autostradă dintr-un capăt în altul al ţării, Asociaţia “Tăşuleasa Social” din Bistriţa-Năsăud, condusă de Tibi Uşeriu şi fratele său, Alin au pus bazele unui proiect curajos – “Via Transilvanica”.

Este o potecă de peste 1.000 de kilometri, inspirată de renumitele trasee,precum: „El Camino” din Spania şi „Pacific Trail” din America.

“Via Transilvanica” este traseul pedestru de peste o mie de kilometri care uneşte nordul României cu sudul ei, mai bine zis Putna cu Drobeta-Turnu-Severin, trecând prin cele mai pitoreşti locuri din ţară, având astfel posibilitatea de a vizita oamenii, felul lor de a trăi în cotidian, obiceiurile, tradiţiile, dar şi locuri mirifice. Ruta trece prin 10 judete, prin zone spectaculoase, precum: malul Dunării, Parcul Naţional Domogled, Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Valea Mureşului, munţii Călimani sau Bucovina.

Cel mai lung traseu pedestru al României, având o lungime de 1077 de km trece şi prin Banatul de Munte, iar în Caraş-Severin are chiar 257 de kilometri, fiind cel mai mare tronson din întreg traseul. Recent însă, o parte din marcajele de pe “Via Transilvanica”, dintre Băile Herculane şi Târgu Jiu au fost vandalizate de persoane rău intenţionate care nu cunosc valoarea unei astfel de bogăţii.

În cadrul emisiunii iniţiatorul proiectului “Via Transilvanica”, Alin Uşeriu vorbeşte despre povestea acestei poteci a românilor, cum a prins contur ideea, care au fost exemplele după care s-a modelat şi de ce este bine să o păstrăm pentru posteritate aşa cum a fost gândită şi construită, ba chiar să-i devenim ambasadori sau parteneri de potecă:

Alin Uşeriu

Povestea traseului pedestru “Via Transilvanica” o puteţi afla sâmbătă, 6 noiembrie în emisiunea “Oameni şi Locuri”, doar aici pe 105.6 FM de la 15:15!

Sursa foto:itinari.ro

Cele mai citite

Related Articles