Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului

Aniversarea eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz a devenit „Ziua europeană a Holocaustului şi a prevenţiei crimelor împotriva umanităţii”.

Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului şi a prevenţiei crimelor împotriva umanităţii este marcată astăzi în România şi în lume. 27 ianuarie a primit acest statut în urma rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete. Alegerea acestei zile este legată de eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia. În anul 1945, supravieţuitorii atrocităţilor naziste au fost eliberaţi de trupele sovietice în după-amiaza zilei de 27 ianuarie.

Această zi este comemorată anual din 2006, în numeroase ţări din întreaga lume. Cu acest prilej, se aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii, în memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului.

27 ianuarie este Ziua Internaţională de Comemorare a celor 6 milioane de evrei şi a altor victime ale Holocaustului nazist din cel de-Al Doilea Război Mondial. Această dată de comemorare a fost stabilită printr-o hotărâre a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, în anul 2005, fiind Ziua Eliberării de la Auschwitz. Între 1940 şi 1945, doar la Auschwitz, peste un milion de persoane au fost exterminate, dintre acestea 90% erau evrei.

În Israel nu se organizează ceremonii speciale cu ocazia zilei de 27 ianuarie, Holocaustul fiind o responsabilitate a Europei pentru perioada nazistă în care au fost exterminate şase milioane de evrei.

Foto: arhiva

De același autor

Related Articles