Cea mai buna soluţie pentru evitarea crizelor ar fi constituirea, la nivelul Ministerului Sănătăţii, a unui stoc de vaccinuri care să acopere necesarul pentru un an suplimentar, este de părere Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

“Faptul că au existat perioade în care vaccinul a lipsit din cabinetele medicilor de familie este un lucru evident, a fost mediatizat şi singura soluţie e să se găsească o posibilitate legala ca să se constituie, la nivelul Ministerului Sănătăţii, un stoc de vaccinuri, care să acopere necesarul pentru un an suplimentar, să putem evita aceste situaţii”, a declarat Dr. Alexandru Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie  mai precizează că instituirea stocului de vaccinuri pentru un an suplimentar nu ar duce la riscul expirării dozelor de vaccin.

“Dacă exista un management corespunzător al stocurilor, durata de valabilitate a unui vaccin este de trei ani şi pe măsură ce se consumă din stocul respectiv el se înlocuieşte. Dar trebuie să existe un management al acestor stocuri. Dar în momentul de faţă nu există posibilitatea de a achiziţiona o cantitate mai mare de vaccin decât consumul pentru un an de zile”, a mai explicat Rafila.

De asemenea, el a facut precizări şi vizavi de vaccinarea pneumococică.

“Vaccinul era prezent în calendar, numai că nu fusese achiziţionat. Faptul ca MS a alocat bani este o veste foarte bună pentru părinţii din România. (…) Dacă ne referim la vaccinarea pneumococică, în general e un vaccin bine acceptat de părinţi, care se administrează în primul an de viaţă, însă atât medicii epidemiologi, care coordonează activitatea de vaccinare la nivelul fiecărui judeţ, cât şi medicii de familie trebuie să fie în măsură să ofere toate informaţiile despre eficacitate, dar mai ales despre siguranţa vaccinurilor”, a mai precizat Rafila.

Daiana Roşca