Românii din diasporă pot vota doar dacă se înscriu în Registrul Electoral

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare trebuie să se înscrie în registrul electoral. Perioada de înscriere începe astăzi şi se încheie cu aproximativ trei luni înaintea datei alegerilor, în funcţie de data stabilirii scrutinului.

Românii care locuiesc în străinătate vor putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare doar dacă se înscriu în registrul electoral. De asemenea, românii înscrişi în registru şi care trăiesc în aceeaşi zonă pot cere înfiinţarea de secţii de vot aproape de casa lor, dar asta numai dacă se adună cel puţin 100 de cereri. Secretarul general al MAE, Sorin Moise, a explicat că românii din străinătate au la dispoziţie 90 de zile, începând de mâine, pentru a se înscrie în registrul electoral.

Sorin Moise: Dacă data alegerilor va fi fixată undeva, la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, atunci această perioadă se va încheia la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie, iar recomandarea noastră pentru cetăţenii români din străinătate este să utilizeze întreaga perioadă şi nu ultima parte, tocmai pentru ca autorităţile cu competenţe să aibă timpul necesar pentru a procesa cererile respective. Autorităţile competente nu vor mai putea înfiinţa secţii de votare în afara celor din misiuni decât la cererea alegătorilor care se înscriu în registrul electoral.

Şi ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a subliniat că înscrierea alegătorilor în registrul electoral reprezintă un pas important şi necesar pentru exercitarea dreptului de vot în cadrul alegerilor parlamentare din acest an, având în vedere modificările aduse legislaţiei electorale şi noutatea introducerii votului prin corespondenţă. La rândul său, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a explicat că noile prevederi facilitează accesul românilor la procesul electoral şi se evită astfel aglomeraţia de la secţiile de votare, dar şi costurile de deplasare.

Ana Maria Pătru: Tot ceea ce au de făcut este să depună personal sau să trimită prin poştă documentele necesare înscrierii în registrul electoral. De restul ne vom ocupa noi, MAE şi cea mai importantă instituţiei care a intrat anul acesta în legislaţia electorală, Poşta Română.

Românii care doresc să se informeze cu privire la desfăşurarea procesului electoral din străinătate pot consulta materialele informative făcute de AEP şi de MAE, accesibile în secţiunile speciale de pe pagina de internet a fiecărei instituţii.

Sursa: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 

Cele mai citite

Related Articles