Proiectul de buget pe anul 2021 a fost lansat în dezbatere publică

Proiectul de buget pe anul 2021 a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor. Acesta este configurat pe un deficit de 7,16 la sută din Produsul Intern Brut şi pe o creştere de 4,3 procente.

Sunt prevăzute o serie de modificări importante faţă de proiectul de anul trecut. Potrivit proiectului, indemnizaţiile se vor menţine cel mult la nivelul de anul trecut, voucherele de vacanţă nu se vor mai acorda, orele suplimentare pentru bugetari se vor compensa doar cu timp liber, salariul mediu net va creşte cu numai 2 la sută, iar studenţii vor avea reducere de 50 de procente, la transport. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii va primi cu 11 procente mai puţini bani, iar Ministerul Educaţiei va avea un plus de 0,81 la sută. Sunt în total cinci ministere care vor primi credite bugetare mai mici – Ministerul Finanţelor, al Justiţiei, al Afacerilor Externe, Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerul Sănătăţii. Camera Deputaţilor are prevăzute credite bugetare mai mari cu aproximativ 18 la sută iar Senatul, cu 23 de procente. În ceea ce priveşte serviciile, pentru serviciul de Protecţie şi Pază se înregistrează o creştere cu puţin peste 50 la sută. În schimb, Administraţia Prezidenţială va rămâne cu sume echivalente cu cele de anul trecut.

Potrivit proiectului de buget, investiţiile sunt estimate la 5,50 la sută din PIB, mai mari ca anul trecut. Cererea internă va reprezenta motorul creşterii economice.

Proiectul de buget estimează și o îmbunătăţire a activităţii economice în toate sectoarele, pentru recuperarea scăderilor înregistrate în 2020, din cauza crizei sanitare, informează Rador.

De același autor

Related Articles