Plata pentru naveta elevilor suportată de stat!

Elevii de liceu care fac naveta pentru a ajunge la şcoală vor putea să-şi deconteze cheltuielile de transport dacă distanţa pe care o au de parcurs nu este mai mare de 50 de kilometri.

Numărul actual al operatorilor de transport public cu care elevii efectuează naveta şcolară este de peste 1.200, iar numărul actual de unităţi de învăţământ spre care elevii efectuează naveta şcolară este de peste 1.350. Totalul de kilometri parcurşi zilnic de elevii navetişti este de 2.220.255.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în anul 2016, mai mult de jumătate (52,5%) dintre persoanele 15-19 ani aveau domiciliul în mediul rural. Liceele si şcolile profesionale sunt situate în general în zona urbană astfel că elevii sunt nevoiţi să facă naveta pentru a ajunge la ore. În această categorie de vârstă sunt majoritatea beneficiarilor navetei, elevii de liceu, de regulă din zone rurale, care studiază la o unitate de învăţământ liceal din afara localităţii de domiciliu.

Cele mai multe persoane în segmentul de vârstă 15-19 ani se găsesc în nord-estul şi centrul ţării, zone cu nivel foarte redus al dezvoltării. O cincime (20,5%, potrivit INS) dintre toţi copiii în vârstă de liceu se găsesc în regiunea Nord-Est, iar 65% din populaţia 15-19 ani de acolo domiciliază în mediul rural. Nu este de mirare că un sfert dintre toţi elevii care fac naveta în România locuiesc în această regiune.

Potrivit unui act normativ adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cei care locuiesc în gazdă sau la cămin vor primi contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru. Plenul a respins însă amendamentul înaintat de liberali, prin care se solicita eliminarea limitei de distanţă pentru recuperarea banilor daţi pe abonamentul de transport.

Sursă: Rador

Cele mai citite

Related Articles