Ministrul Sănătăţii:”tratament egal pentru toţi pacienţii din statele membre ale Uniunii Europene”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi secretarul de Stat Alexandru Rogobete au participat zilele trecute la Bruxelles în cadrul programului EU4Health, la o dezbatere despre Politicile Europene de Sănătate şi impactul acestora asupra dezvoltării sistemului medical din România. Pentru Radio Reşiţa, ministrul Alexandru Rafila a subliniat importanţa asigurării unui tratament egal pentru toţi pacienţii din statele membre ale Uniunii Europene:

Sunt câteva lucruri pe care Comisia Europeană lucrează să le rezolve, să le stabilească în primul rând o politică comună în ceea ce privește medicamentul, modul de stabilire a prețului la medicamente, modul de acces al moleculelor pe piață lucrul ăsta creează premizele unui tratament similar în toate țările Uniunii. Ştiţi bine că există diferențe foarte mari și inclusiv în România în ceea ce privește accesul la o moleculă inovativă ea trece printr-un proces de evaluare se numește HTA, în fiecare stat membru dacă în viitor vom avea și o politică de preț comună și o politică de evaluare comună a acestor medicamente și o prioritizare a lor atunci cu siguranță și pacienții din România vor putea să beneficieze în mod similar cu pacienții din celelalte țări europene, în afară de accesul la de medicamente ne dorim și accesul la servicii de sănătate care să fie cât mai apropiate de realitate.

În Europa există în momentul de față un proiect se numește spațiul european de date pentru sănătate care include datele pacienților din toate statele membre iar dacă un pacient de exemplu are nevoie de tratament, de investigații într-o altă țară membră, atunci aceste date pot fi utilizate pentru un diagnostic mai ușor și pentru un acces bineînțeles mai ușor la servicii de sănătate”.

În cadrul reuniunii de la Parlamentul European, s-a discutat și despre importanța fondurilor europene pentru dezvoltarea continuă a infrastructurii medicale și a digitalizării sistemului medical.

România beneficiază de peste 9 miliarde de euro până la finalul anului 2030, din diferite surse de finanțare. Prin PNRR am reușit să finalizăm proiectele pentru dezvoltarea asistenței medicale primare, a ambulatoriilor de specialitate, respectiv, să investim masiv în spitale, pentru dezvoltarea secțiilor de nou-născuți. Continuăm investițiile în digitalizarea sistemului medical și realizarea sistemului național de telemedicină”, a declarat, dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Sursa foto: Ministerul Sanatatii

Cele mai citite

Related Articles