Ministrul Sănătăţii schimbă strategia de vaccinare! În februarie doar persoanele din categoriile de risc se vor putea programa pentru imunizare

Ministrul Sănătăţii îşi doreşte schimbarea strategiei de vaccinare ca să avem mai puțini oameni în spitale. 85% din decese sunt înregistrate la persoanele peste 65 de ani. De aceea, programările noi din luna februarie, pentru vaccinarea anti COVID vor fi deschise numai pentru categoriile la risc:

– persoanele peste 65 de ani

– bolnavii cronici

– persoanele cu grad de handicap, imobilizate, imunodeprimate, însoțitorii lor și cele care locuiesc în același domiciliu

– persoanele fără adăpost.

Persoanele deja programate se vor vaccina conform planificării. Lucrătorii din domenii esențiale nu vor putea face programări noi pe durata lunii februarie.

Am propus premierului şi avem acceptul dânsului ca în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar persoanele vârstnice, cu boli cronice, cu handicap, dar şi cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia. Repet, pe perioada lunii februarie toate locurile care vor fi scoase vor fi oferite în platforma de programare, vor merge doar către aceştia, nu către alte persoane”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu ieri, într-o conferință de presă.

Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate 25.396 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Dintre persoanele vaccinate în ultima zi, 16.167 au primit o doză, iar 9.229 – două doze. Până în prezent au fost vaccinate 571.091 de persoane. Dintre acestea, 469.786 cu o doză, iar 101.305 cu două doze. La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 140 reacţii comune şi minore, dintre care 23 de tip local şi 117 generale.

Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 1.737 de reacţii comune şi minore, dintre care 447 reacţii de tip local cu durere la locul injectării, – 1.290 reacţii generale – febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie. Nouă reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20,00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17,00 – 20,00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Cele mai citite

Related Articles