Ministerul Sănătăţii intenţionează să suspende pentru şase luni exporturile unor medicamente folosite în tratarea bolnavilor de cancer şi a pacienţilor care au suferit transplant de organe.

Un proiect de ordin care prevede această interdicţie pentru 172 de medicamente a fost pus în dezbatere publică timp de 10 zile, a precizat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

Sorina Pintea: Este vorba de 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a celor transplantaţi. Decizia Ministerului Sănătăţii a fost luată ca urmare a notificării venite din partea specialiştilor din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, instituţia cu atribuţii în monitorizarea şi supravegherea pieţei medicamentului care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor privind lipsa acestor medicamente necesare tratamentului pacienţilor cu cancer sau a celor care au făcut transplantul.

Ministerul Sănătăţii va anunţa Comisia Europeană în legătură cu interdicţia exportului medicamentelor menţionate. Pentru a se asigura că pacienţii din România vor avea medicamentele de care au nevoie, Sorina Pintea anunţă că vrea să urgenteze şi luarea unei decizii cu privire la taxa clawback, care este acum de 25 la sută, ceea ce, în opinia ei, este foarte mare şi influenţează negativ aprovizionarea pieţei.

sursa – romania-actualitati.ro