Epidemie de rujeolă în România din cauza nevaccinării. Judeţul Caraş-Severin nu este ocolit!

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar în Banat au murit 2 copii au murit, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces”, arată ministerul într-un comunicat.

Cele mai multe cazuri au fost la graniţa dintre judeţele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri), în județul Mureș (145 de cazuri) şi în Arad (113 cazuri).

Distribuţia cazurilor pe judeţe:

– la granita dintre judetele Bistriţa Năsăud şi Cluj (219 cazuri)

– in judeţul Mureş(145 cazuri)

– in judeţul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)

– in judeţul Timiş(71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)

– in judeţul Suceava (27 cazuri)

– in judeţul Braşov (33 cazuri)

– in judeţul Sălaj (7 cazuri)

– in judeţul Hunedoara (14 cazuri)

in judeţul Caraş- Severin (15 cazuri)

– in judeţul Alba (3 cazuri)

Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an.
rubeola

Ce este rujeola?

Boală eruptivă contagioasă care afectează mai ales copiii, fiind provocată de un virus din genul paramixovirusurilor.

Virusul rujeolei trăieşte exclusiv în organismul omului si se transmite în mod direct în cursul tusei sau strănutului unui subiect bolnav de rujeolă (intra în orga­nism pe căile respiratorii sau prin ochi – conjunctivă). Boala este contagioasă în timpul perioadei de incubaţie (aproximativ 10 zile) cat si în timpul perioadei manifestarea (durată de 4 zile). Rujeolă nu survine decât în mod excepţional a doua oară, infecţia cu virus conferind o imunitate durabilă şi permanentă faţă de această boală.

Rujeola se declanşează brusc prin febră ridicată, inflamaţie a mucoasei foselor nazale (rinita) şi inflamaţia conjunctivei (conjunctivită) cu scur­gere (catar oculonazal) şi tuse. Faţa este buhăită, interiorul gurii este sediul unei erupţii mucoase (exantem) carac­teristic bolii şi denumit semnul lui Koplik (apariţia de puncte albicioase pe faţa internă a obrajilor). Acestor semne le urmează o erupţie cutanată de macule roşii, care debutează pe faţă şi se întinde rapid la întregul corp. Maculele pot conflua în mari plăci roşii. Febra şi erupţia regresează în mai puţin de o săptămână, dar tuşea poate persista una până la două săptămâni.

Complicatii frecvente sunt suprainfecţiile respiratorii: rinita purulentă, laringita, faringita, otita sau bronşita. La bolnavii cu sistem imunitar slăbit poate surveni o pneumonie interstiţială – ori bronşită capilară – cu prognostic foarte sever. Mai sunt posibile şi complicaţii neurologice (encefalită) dar sunt rare. Ele pot debuta în primele zile ale erupţiei sau mai târziu şi pot lăsa sechele neuropsihice. Rujeolă in cazul unei femei gravide poate provoca un avort în primul trimestru de sarcină, o naştere prematură în trimestru al doilea şi al treilea de sarcină şi constituie pe toată durata sarcinii un risc de malformaţii pentru făt.

Tratamentului constă în medicamente contra febrei, contra tusei şi la dezinfecţia căilor respiratorii şi a ochilor (antiseptice şi antibiotice), la odihna. In caz de complicatii se recurge la taratmentul specific acestora.

În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.
Sursa foto: telegraphonline.ro

Cele mai citite

Related Articles