Controverse privind starea pacienților răniți în Colectiv, transferați la Bruxelles

COLECTIV-lumânare-în-palmeManagerul Institutului ‘Matei Balș’, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că potrivit comunicatului Spitalului din Bruxelles pacienții din Colectiv ‘păreau’ să fie colonizați cu un anumit tip de bacterie, și nu infectați.

El a precizat că este diferență majoră între colonizare și infectare. Colonizarea înseamnă că există o populare cu un anumit tip de germen, dar care nu generează un proces infecțios, a spus Adrian Streinu-Cercel. El a precizat că medicii de la Spitalul din Bruxelles au spus că pe zi ce trece și se stă în spital există un risc minim de a dezvolta infecții nosocomiale.

‘Și în România, și în SUA, și în Franța, și în Germania -, peste tot în lume există un risc ca un pacient să dezvolte infecții nosocomiale. Această infecție intraspitalicească poate fi dată de un gemen propriu, cu care pacientul este colonizat sau cu un germen pe care să îl ia de la alt pacient care este vizavi de patul său și aceasta este adevărata infecție nosocomială. Acest comunicat spune cât se poate de clar că persoanele respective nu sunt infectate, ci sunt colonizate. Nu face referire la niciun germen de spital care să aibă rezistență modificată’, a subliniat medicul.

La rândul lui, secretarul de stat Dorel Săndesc a spus că va fi făcută o analiză pentru a vedea cum ar putea fi îmbunătăţite lucrurile. Precizările au fost făcute în legătură cu informaţii transmise de Spitalul Militar din Bruxelles referitoare la cei opt răniţi în incendiul din 30 octombrie transferaţi în 7 noiembrie la unitatea sanitară din Belgia, în care sunt date privind posibile infecţii nosocomiale.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Alte 33 de persoane au murit până în 22 noiembrie, numărul victimelor ajungând la 60.

În spitale din străinătate au fost transferaţi 39 de răniţi în Colectiv, însă trei au decedat în Marea Britanie, câte doi în Germania şi Olanda şi câte unul în Israel şi Austria. În clinicile din străinatate mai sunt internaţi 29 de pacienţi români.

Reprezentanţii Spitalului de Arşi din Capitală au declarat recent că trei dintre răniţii în incendiul din clubul Colectiv au murit din cauza infecţiilor nosocomiale.

Cele mai citite

Related Articles