Atenţie la roaming, aproape de graniţă! În 500 de localităţi din România, rişti să plătesti şi când eşti sunat

Românii care locuiesc în localităţi de la graniţă sau trec prin acestea trebuie să fie foarte atenţi la serviciul de roaming, avertizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Reprezentantii autorităţii precizează pentru utilizatorii de telefonie şi internet mobil, care au serviciul de roaming activat, că în anumite zone din ţară, în apropiere de graniţă, este posibil ca telefonul sau tableta să se conecteze automat la o reţea dintr-o ţară vecină şi să folosească serviciile de comunicaţii la tarife de roaming.

In acest fel, există riscul ca utilizatorul să platească inclusiv pentru apelurile pe care le primeşte.

De exemplu pentru o conexiune la o reţea din Ucraina, la care mobilul s-ar putea conecta dacă sunteţi în Delta Dunării, veţi fi taxat cu 8 euro pentru 1 MegaBit de internet. Satu Mare este zona cu cele mai multe localităţi în care intră roamingul automat – 63 la număr; în Tulcea sunt 28, şi 26 în Constanţa.

Pentru a evita suprataxarea în roaming trebuie să parcurgeţi următorii paşi: selectaţi manual reţeaua, stabiliţi cu operatorul de telefonie mobilă ca roamingul să fie activat doar la cererea dumneavoastră şi verificaţi reţeaua la care sunt conectate telefonul ori tableta înainte de a le folosi.

ANCOM a actualizat şi a publicat aici lista localităţilor de graniţă care au un risc potenţial de intrare în roaming involuntar.

Atenţie! Faptul că aţi folosit telefonul/tableta în roaming involuntar nu vă scuteşte de plata acestui serviciu. Costurile vor fi şi mai mari dacă este vorba de ţări care nu sunt membre UE şi în care nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii, precum Republica Moldova, Serbia şi Ucraina.

De același autor

Related Articles