15 august: Ziua Marinei Române

Ziua Marinei Române se sărbătorește în fiecare an la data de 15 august, de sărbătoarea Sfintei Marii sau Praznicul Adormirii Maicii Domnului, așa cum mai este cunoscută această sărbătoare.

Primul care a făcut o asociere între numele Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoare a marinarilor şi Marina Română a fost primarul Constanței, Cristea Georgescu, care la data 15 august 1902 organizează pentru prima data Ziua Marinei Române în orașul de la malul mării. Serbarea oficiala a avut loc pe crucișătorul „Elisabeta” unde au fost prezenți toți ofițerii Diviziei de Mare de la Constanța. Ziua Marinei din anul 1902 a deschis calea unor festivităţi ce vor deveni cu adevărat grandioase și la care vor participa regele Carol, regina Elisabeta, dar şi principele Ferdinand și numeroase personalități ale vremii.

De la un an la altul, serbările Zilei Marinei au sporit în amploare şi semnificaţii și astfel în anul 1911, serbările au fost organizate de „Societatea Marinarilor Români”, ocazie cu care s-au desfăşurat la Constanţa, numeroase curse de bărci cu vele şi rame, militare ori civile. În anul 1912, serbarea de Ziua Marinei a fost pusă sub înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, având loc și de această dată curse de bărci, concursuri de înot şi alte întreceri marinăreşti. În perioada interbelică, până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, festivitățile prilejuite de Ziua Marinei s-au desfășurat an de an, în prezența familiei regale, atât la Constanța cât și în alte porturi ale României.

În timpul războiului, astfel de manifestări dedicate Zilei Marinei nu au mai avut loc, însă în anul 1945 la sărbătoarea marinarilor români au participat şi membrii Comisiei Aliate de Control aflați în România. Între anii 1949 şi 1953, ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei Uniunii Sovietice din ultima duminică din luna iulie, ceremonialul fiind diminuat ca semnificaţie din cauza intenţiei conducerii regimului comunist de a schimba semnificația Zilei Marinei Române.

Din anul 1954, când Ziua Forţelor Maritime Militare s-a serbat, în prima duminică din luna august, programul manifestărilor a fost politizat şi adaptat noii ideologii promovată intens de conducerea de partid. Din anii ’60, manifestările au dobândit vădite accente propagandistice, în detrimentul încărcăturii spirituale ortodoxe și includeau conferinţe despre semnificaţia Zilei Marinei susţinute de către ofiţeri şi propagandişti în întreprinderi, organizarea vizitării de către pionieri a navelor-şcoală şi ieşiri pe mare cu acestea.

Din anul 1990, o dată cu revenirea la tradiţie prin celebrarea Zilei Marinei Române la sărbătoarea Sfintei Marii, atât la Constanţa, cât şi în celelalte oraşe-porturi maritime şi fluviale, au reintrodus în programele serbărilor elementele tradiţionale ale acestei importante sărbători.

De același autor

Related Articles