Ziua Parașutiștilor Militari

Sărbătorită an de an la 10 iunie, Ziua Paraşutiştilor Militari aminteşte de data la care, în anul 1941, a fost înfiinţată, pe lângă Centrul de Instrucţie al Aeronauticii, Şcoala de Paraşutişti, denumită ulterior Compania de Paraşutişti.

Aceasta a fost dislocată la Popeşti-Leordeni, în cadrul Flotilei I Aerostaţie, primul comandant numit fiind locotenentul Gheorghe Iordăchescu, căruia, la scurt timp, i-a urmat locotenentul Ştefan Soverth, se arată în volumul “Calendarul tradiţiilor militare” (2010).

În data de 31 martie 1942, s-a înfiinţat Batalionul de paraşutişti, reprezentând cea de-a II-a companie de paraşutişti. Batalionul a fost întrebuinţat în luptă începând cu 23 august 1944, iar la 1 martie 1945 a fost desfiinţat. La 1 noiembrie 1950, însă, a fost înfiinţat, în baza ordinului ministrului Forţelor Armate, Batalionul 1 Paraşutişti, sub comanda căpitanului Vasile Cosma, la Centrul de Instrucţie al Aviaţiei din garnizoana Tecuci.

La 6 februarie 1951, Batalionul a fost dislocat la Botoşani, iar la 25 noiembrie 1951, la Buzău. La 1 octombrie 1952, Batalionul de Paraşutişti s-a transformat în Regiment de Paraşutişti, la 2 octombrie 1954 a primit drapelul de luptă, iar la 21 octombrie 1974 a primit denumirea onorifică Regimentul 60 Desant-Paraşutare “Băneasa-Otopeni”.

În 1980, au luat fiinţă Regimentul 56 Paraşutişti Caracal, Regimentul 62 Paraşutişti Luna şi Regimentul 64 Paraşutişti Boteni. La 30 noiembrie 1990, s-au înfiinţat Brigada 1 Paraşutişti Luna, Brigada 2 Paraşutişti Clinceni, Brigada 3 Paraşutişti Bacău şi Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor din Trupele de Paraşutişti Buzău, conducerea unitară a acestora fiind asigurată de Comandamentul Trupelor de Paraşutişti din subordinea Comandamentului Aviaţiei Militare.

Procesul de reformă din Armata Română a adus unele modificări, astfel că, începând cu 1998, au fost desfiinţate un comandament de brigadă şi două batalioane, iar alte două batalioane de paraşutişti au fost transformate în batalioane de operaţiuni speciale.

La 15 martie 2001, Trupele de Paraşutişti au trecut în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre.

Paraşutiştii militari participă la misiuni externe în diferite teatre de operaţii îndeplinind angajamente asumate de România în cadrul NATO sau în operaţiuni internaţionale de tip coaliţie.

Cea mai recentă revenire dintr-o astfel de misiune a avut loc la 6 martie 2020, Batalionul 495 Protecţia Forţei “Vulturii Negri” întorcându-se din Afganistan, unde militarii acestui contingent au reuşit salvarea vieţii unui important lider militar american şi a echipei sale de consiliere în timpul unui atac, descoperirea unor importante depozite de rachete ale insurgenţilor şi găsirea unor dispozitive explozive improvizate amplasate pe rute de patrulare. Cu prilejul ceremoniei de repatriere, comandantul Batalionului 495 paraşutişti Protecţia Forţei “Vulturii Negri”, Cezar Cucoş, a arătat, potrivit AGERPRES, că cei peste 400 de militari care s-au aflat în misiune în perioada august 2019 – februarie 2020 au executat, în cooperare cu forţele Coaliţiei internaţionale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi cu liderii locali, misiuni specifice. În cadrul ceremoniei, drapelul de luptă al Batalionului 495 de paraşutişti a fost decorat, prin decret prezidenţial, cu ordinul Virtutea Militară în Grad de Comandor – cu însemn pentru militari, de război.

Agerpres

Cele mai citite

Related Articles