Tradiții și superstiții de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor

În fiecare an, la 1 aprilie, întreaga lume marchează Ziua Internaţională a Păcălelilor, un prilej universal pentru oameni de a face surprize prietenilor şi apropiaţilor, dar şi duşmanilor, unele menite să provoace buna-dispoziţie, altele, nereuşite, care nu fac decât să stârnescă indignare. În fapţ momentul marchează o sărbătoare generică a umorului, sub cele mai năstruşnice forme, însă, în unele zone ale lumii, sărbătoarea ia forma unor tradiţii, însoţite de o bogată simbolistică, păstrate de sute de ani.

Prima atestare scrisă a zilei păcălelilor ar putea data din anul 1686, atunci când John Aubrey vorbeşte de „Ziua sfântă a păcălelilor”, pe 1 aprilie, în Germania şi pretutindeni.

Începând din secolul al XVIII-lea, englezii au început să sărbătorească April Fools Day (Ziua păcălelilor), o sărbătoare preluată de la germani, dar cu aceleaşi explicaţii ca în cazul sărbătorii din Franţa – având în vedere că Anglia a adoptat calendarul gregorian abia în anul 1752.

Obiceiuri şi tradiţii în România

În ţara noastră Ziua Internaţională a Păcălelilor este marcată începând cu secolul al XIX-lea, însă se află sub semnul fertilităţii, fiind obişnuit ca bărbaţii să se deghizeze, încercând să le impresioneze pe fete, iar fetele care îşi aleg soţii pe 1 aprilie se spune că vor avea noroc şi fericire.

De asemenea, se mai spune că, dacă o fată frumoasă reuşeşte să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Însă mare atenţie: să te căsătoreşti la 1 aprilie nu e foarte indicaţ fiindcă se spune că bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârşitul vieţii (înţelegem de aici că pentru doamne ar fi chiar indicat să facă marele pas în această zi…)

Unii afirmă că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul, iar cei care nu agreează cu umor farsele vor avea şi ei ghinion.

În popor există superstiţia că cei născuţi la 1 aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care e posibil să le ruineze viaţa, bineînţeles recomandarea fiind valabilă pentru absolut toată lumea, indiferent de data naşterii.

Saşii şi svabii de la noi aveau chiar înainte de secolul al XIX-lea o tradiţie ca de 1 aprilie să-şi facă farse şi se păcălească unii pe alţii.

Românii, neam de hâtri din fire, i-au avut drept eroi de poveste pe Păcală şi Tândală, pe Dănilă Prepeleac, Stan Păţitul sau Pepelea, şi au inventat celebrul „Păcălici”, jocul de cărţi care multora ne-a bucurat copilăria.

sursa foto:Trilulilu

De același autor

Related Articles