Spade celtice la Complexul Muzeal din Arad

În cadrul proiectului „Exponatul lunii” 2022, în luna iulie, Complexul Muzeal Arad prezintă publicului două exponate din colecţia de arheologie a muzeului.
Este vorba de două spade care au aparţinut unor războinici celţi, artefacte descoperite în anul 2010 în cadrul unor cercetări arheologice desfăşurate în imediata vecinătate vestică a cartierului Aradul Nou. Cercetările au premers construirea autostrăzii A1, din colectivul de cercetare făcând parte arheologii Sorin Cociş şi Adrian Ursuţiu.
Alături de alte obiecte, precum vase din lut, podoabe, accesorii de vestimentaţie şi arme – cuţit, scut, cele două spade au compus inventarele a două morminte de războinici celţi, unul dintre morminte fiind de înhumaţie, celălalt de incineraţie. Au fost identificate alte câteva morminte, însă cu un inventar mai puţin bogat.

Text oferit de Drd. Ioan Cristian Cireap, arheolog la Complexul Muzeal Arad:
Spadele, acum restaurate, se păstrează bine, în special lamele acestora, mânerele păstrându-se doar fragmentar. Ele au fost confecţionate din fier. Ambele prezintă câte o nervură mediană a lamei, având astfel un profil lentiliform: lungimile lamelor sunt de 60, respectiv 62 de cm.
Zona în care au fost făcute descoperirile era deja cunoscută în literatura de specialitate, după ce, în anul 1967, cu ocazia săpării unui canal de irigaţii pentru grădinile C.A.P. Aradul Nou, au fost distruse mai multe morminte ce s-au dovedit a fi celtice. După recuperarea unora dintre piesele ieşite atunci la iveală (vase din luţ podoabe din bronz, arme din fier – cuţite de luptă, un vârf de lance şi o spadă), muzeul arădean, prin arheologul Egon Dörner, a întreprins o mică săpătură. Au fost identificate alte două morminte, unul de inhumaţie şi altul de incineraţie, acesta din urmă având inventarul specific al unui mormânt de războinic celt.
Se consideră că descoperirile făcute în anii 60 ai secolului trecut (deşi fără coordonate precise) şi cele mai recente pot fi atribuite aceleiaşi necropole birituale (adică în cadrul acesteia, se practica atât înhumarea directă a defuncţilor, cât şi incinerarea defuncţilor urmată de depunerea resturilor în pământ).
Descoperirile se datează, prin analogii cu alte numeroase descoperiri de acest fel, la jumătatea sec. IV î.Hr., adică în jurul anului 350 î.Hr. Necropola celtică de la Aradul Nou poate fi pusă în legătură cu descoperirile celtice de la Pecica, dar şi cu cele făcute în amonte pe râul Mureş, acesta fiind una dintre rutele prin care celţii au pătruns dinspre vest în Transilvania
”.

Artefactele celtice din colecţia de arheologie sunt expuse pe parcursul lunii iulie în Muzeul de Istorie din Palatul Cultural Arad (etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor), program de vizitare marţi – duminică: 09.00-17.00 (ultima intrare 16.30), luni – închis.

De același autor

Related Articles