Situri culturale celebre, ameninţate de modificările climatice din zona Mării Mediterane

Mai multe situri culturale celebre, situate în jurul Mării Mediterane şi incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, precum Veneţia, basilica patriarhală din Aquileia, oraşele Tir şi Efeş sunt ameninţate de creşterea nivelului mării, conform unei cercetări publicate marţi în Nature Communicationş relatează AFP.

Studiul, realizat de oameni de ştiinţă de la universităţile din Kiel (Germania) şi din Southampton (Marea Britanie), stabileşte un index al acestor comori culturale, realizat pe baza expunerii lor la riscurile asociate schimbărilor climatice începând din prezent şi până la sfârşitul secolului.

Potrivit cercetării, Veneţia şi laguna sa, localitatea Ferrara – emblematică pentru Renaştere, dar şi oraşul Aquileia cu basilica sa patriarhală, toate fiind situate în Italia, se află în fruntea acestei liste. Siturile menţionate se află pe malul Mării Adriatice, unde pericolul reprezentat de creşterea apelor este deosebit de mare, potrivit unui comunicat emis de Universitatea din Southampton.

Veneţia se scufundă în laguna sa cu zece centimetri pe secol din cauza creşterii nivelului mării, ‘cauzat de progresia deltei şi de compresia sedimentelor’, a avertizat anterior UNESCO. În pluş în secolul XX, oraşul a pierdut încă 10-13 centimetri ca urmare a activităţilor industriale ce extrag apă din pânza freatică.

Vestigiile arheologice din Tir, în Liban, complexul arheologic Tarragona din Spania şi oraşul Efes din Turcia sunt cele mai ameninţate de eroziunea costieră.

Potrivit acestui studiu, 37 de situri riscă să se scufunde în următorii o sută de ani, iar 42 sunt ameninţate de eroziunea costieră.

În următorul secol, doar două situri din regiune, Medina din Tunis şi complexul arheologic Xanthos-Letoon din Turcia, ar scăpa de ameninţarea inundaţiilor şi a eroziunii până în anul 2100.

Aceste situri UNESCO ‘se confruntă cu numeroase provocări pentru a se adapta la efectele creşterii nivelului mării’, a subliniat Sally Brown, cercetătoare la Universitatea Southampton. În acelaşi timp, potrivit studiului, cu foarte puţine excepţii, monumentele vizate nu pot fi mutate.

sursa foto girodelmondo.ro