Pielea umană, armă împotriva cancerului

Pielea umană poate fi transformată într-o armă care omoară celulele care pot provoca cancer la nivelul creierului, conform unui studiu recent.

Studiul a fost efectuat pe soareci, dar este posibil ca testarea să se facă şi pe pacienţii care suferă de o formă gravă de cancer la creier. Acesta se bazează pe o descoperire recentă, conform căreia celulele stem ale creierului au o afinitate pentru cancer. Astfel, oamenii de ştiinţă, în frunte cu Shawn Hingtgen, profesor la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, au creat printr-o inginerie genetică, celule stem din pielea umană.

Au introdus tratament în celulele stem, care au ajuns direct la zona de creier afectată. Tratamentul introdus a redus tumoarea şi a extins durata de viaţa a şoarecilor.

 

O căutare amănunţită făcute de un grup din „Oraşul speranţei”, California a organizat un studiu clinic prin care se asigura că este în regulă ca pacienţii cu glioblastom să fie trataţi cu astfel de celule neuronale.

Cercetarea făcută de acest grup s-a bazat pe celule neuronale luate din ţesutul fetal. Dar cum celulele folosite nu făceau parte din corpul pacientului care suferă de această boală, există persoane care tind să aibă reacţii adverse la acest tip de celule, prin urmare, acestora nu li se poate aplica tratamentul.

Pentru pacienţii care nu au o problemă cu respingerea unor celule noi, tratamentul cu celule neuronale este declarat foarte sigur. Prin urmare, Hingtgen şi colegii săi au găsit o modalitate prin care care se pot obţine celule neuronale din pielea umană, iar în viitor pot exista celule neuronale personalizate pentru fiecare pacient. Pentru acest studiu, Hingtgen şi colegii săi extrag celule umane din bucăţile de piele rămase în urma operaţiei.