Moşii de vară, pomenirea celor adormiţi

Sâmbăta aceasta, în ajunul Pogorârii Sfântului Duh, se face pomenirea celor adormiți, zi cunoscută în tradiția românească și ca moșii de vară. În toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire.

La moșii de vară, oamenii merg la morminte pentru a le curăța, dau de pomană cât mai multe bunătăți în vase din lut sau din lemn, iar toartele cănilor se împodobesc cu flori. În această zi se aduc la biserică frunze de nuc și ramuri de tei care, după ce sunt binecuvântate de preoți, se pune la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă și boala.

Nu se spală în această zi și nu se muncește. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților. Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi.

Tradiția veche mai spunea că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi. Dacă oamenii scot apă din fântâna de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt. Se mai spunea că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește.

Oamenii dau de pomană și ceapă sau usturoi verde, pentru că grădina lor să rodească.

Se spune că dacă arunci afară o crenguța de tei sfințit în timpul ploii, această va înceta. Mai mult, în trecut se credea că femeile care muncesc în această zi vor avea mâinile amorțite.

sursa Rador

Cele mai citite

Related Articles