Marţi 13 şi cele trei ceasuri rele

490

Guvernată de Marte, zeul războiului, ziua de marţi este o zi “cu răfuieli”, dar şi de mitul conform căruia Adam ar fi muşcat din măr într-o zi de marţi. Dacă marţi, zi cu trei ceasuri rele, mai pică şi data de 13, e clar că ghinionul se multiplică.

Dintre sutele şi miile de combinaţii ale numerelor, una este de temut: cifra 13. De ce este atât de nefastă această cifră 13, număr prim, care nu se împarte decât la el însuşi şi la nr. 1. Numărul 13 este socotit un număr al surprizelor şi el conduce la superstiţii.

În Vechiul Testament este considerată Ziua Apelor, căci în această zi Dumnezeu a despărţit apele de uscat.

În tradiţia poporului român, marţi este ziua în care Dumnezeu a “urzit” Cerul şi Pământul.

În calendarul popular apar numeroase zile de marţi cu statut de sărbători: Marţea Vaselor, Mătcălăul, Marţea Testelor, Marţea Ciorilor, Marţea Dracului, Marţea Strâmbă, Marţea Trăsnetului. După Paşti şi, uneori, după Rusalii, urmau cicluri de trei sau şase zile de marţi “oprite” pentru unele activităţi (aratul, semănatul, construirea unei case sau a unei fântâni etc.), dar favorabile pentru altele.
Despre persoanele născute într-o zi de marţi se spune că sunt caracterizate de un entuziasm debordant, susţinut de un bagaj generos de energie pozitivă.

Cu toate acestea majoriatea reşiţenilor nu cred în superstiţii şi susţin ca marţi 13 este o zi ca oricare alta.

Casandra Butean