[FOTO]Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“:11 Ianuarie!

Istoria zilei de 11 ianuarie este necunoscută, nu există nici o mențiune în ceea ce privește anul din care această zi a fost sărbătorită. Ziua este motiv de sărbătoare pe tot globul, dar și motiv de a le arăta celor din jur prețuire și respect.

În vechile scrieri, „mulțumesc” era „multunesc”, ce însemna mult-unire – legătura dintre doi oameni și unirea cu Dumnezeu.

Este unul dintre cele mai frumoase cuvinte, fiindcă poate fi folosit şi pentru a-ţi exprima emoţia pentru un bine primit, dar, cu eleganţă şi pentru un rău ce ţi s-a făcut… „Mulţumesc” este o parte din ADN-ul educaţiei fiecărui individ în parte, este reacţia la iubire, dar şi la răul nemeritat, şi totuşi atât de puţin folosit… Mulţumesc este un răgaz dăruit inimii , o îmbrăţişare a liniştii sufleteşti, un adagio vieţii…

Mulțumind cuiva drag pentru ceva, nu faci altceva decât să transmiți emoții pozitive. Psihologii spun că oamenii care mulțumesc des sunt și printre cele mai fericite persoane.

Pe întreaga planetă, într-o măsură mai mare sau mai mică, oamenii folosesc acest cuvânt, aşa că vă invit să mulţumiţi fie şi în gând cuiva dintr-o altă etnie, care v-a îndatorat cu ceva frumos , aşa fel încât simţiţi emoţia acestui sentiment de mulţumire!

În limba engleză, „thank you” derivă din „think” (gândire) – „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut” – ca și în cazul germanului „danke”.

Rusescul „spasibo” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”.

În jurul lumii cu „Mulțumesc”

Germană-Danke

Italiană – grazie

Engleză – thanks

Franceză – merci

Maghiară – kosonom sepen

Filandeză – kiitos

Cehă – díky

Croată – hvala

Daneză – tak

Norvegiană – takk

Olandeză – bedankt

Când ți se spune „mulțumesc” este bine să răspunzi astfel: cu plăcere; nu ai pentru ce; pentru nimic; cu drag; și eu îți mulțumesc!

„Mulţumesc” e ca o înclinare a omului în faţa altuia şi în faţa lui Dumnezeu, un gest de onoare, un gest de credinţă!

Vă mulţumesc tuturor şi fiecăruia în parte, ştiuţi şi neştiuţi,  pentru fidelitate şi prietenie!

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles