Motto:” Fii bun cu oricine fără să aştepţi răsplată şi fii sigur că într-o zi cineva va fi la fel cu tine”. Lady Diana

Deși nu a fost niciodată încoronată Regină, Lady Diana a rămas Prințesa Inimilor peste Regatul Veșniciei!

Poveștile despre Prințese se țes în copilărie din visul oricărei fetițe care desenează în nisipul de la marginea mărilor cu speranță propriul destin. Ea începe întotdeauna cu a fost o dată și nu se termină decât după ce Prințesa a urcat pe calul alb al unui Făt Frumos pentru a cutreierea tărumurile basmelor fără de sfârșit. Niciodată cei doi nu se întorc bătrâni, niciodată Prințesa nu îmbătrânește… în regatul ei nu există durere, toamnă sau văi ale plângerii…

Doar Iubirea poate guverna privindu-și chipul în lacrimi de bucurie… câte astfel de  povești nu am cutreierat cu gândul fiecare dintre noi… și din adevărul lor nu a emigrat niciodată nimeni.

  Povestea Prințesei Inimilor ne confirmă faptul că Prințesele nu îmbătrânesc

Daiana Frances Spencer  s-a născut acum 60 de ani  pe 1 iulie 1961 la 18.45, la Park House, și a fost cea mai mică dintre fiicele lui John Spencer, Vicontele Althorp, mai târziu al VIII-lea Conte Spencer și a primei lui soții, Frances, Vicontesa Althorp. După ce tatăl ei a dobândit titlul de Conte Spencer în 1975, Diana a devenit cunoscută drept Lady Diana Spencer.

În anul 1980 a apărut, pentru că așa trebuie în poveștile cu Prințese și Prințul care  a cerut-o în căsătorie în 6 februarie 1981. Logodna lor a devenit oficială în 24 februarie 1981, când moștenitorul tronului i-a dat viitoarei prințese un inel mare cât o nucă, în valoare de 30.000 £, constituit din 14 diamante înconjurând un safir.

Tânăra  de 20 de ani a devenit Prințesă de Wales când s-a căsătorit cu Prințul Charles în Catedrala St Paul, pentru că avea mai multe locuri decât Westminster Abbey, care fusese folosită anterior pentru nunțile regale, pe 29 iulie 1981, într-o așa-numită „nuntă de basm” urmărită la televizor de 750 de milioane de oameni.

După aceea au venit pe lume alți doi Prinți care au făcut povestea și mai frumoasă, dar  Prințesa noastră lăsase să intre în Palatul său de cleștar tristețea care o însoțea pretutindeni.

Parcă povestea ei era scrisă acum de suferință, parcă undeva Prințesa obosise să mai rămână închisă în rigorile ipocriziei cu blazon aristocratic și mărturisea:

„Cred că cea mai mare boală de care suferă omenirea, în aceste zile şi în această epocă, este boala oamenilor care se simt neiubiţi. Ştiu că pot oferi dragoste pentru un minut, o jumătate de ceas, o zi, o lună, chiar le pot dărui. Sunt foarte fericită să fac asta, vreau să fac asta”.

  Prințesa Inimilor, cum a rămas în sufletele oamenilor, Lady Di  a oferit mult mai mult de atât lumii intregi: s-a implicat în actiuni umanitare în spitale, școli și organizații caritabile. Nu vom putea să uităm vreodată imaginea cu ea ținând în brațe un copil bolnav de SIDA!

 Printesa Diana fost deseori surprinsă de paparazzi alinând suferința leproșilor, vorbind cu dependenții de droguri și încercând să le ofere o mână de ajutor bătrânilor și celor fără locuințe. Era primul membru al familiei regale care vorbea deschis despre aceste probleme ale omenirii, cum ar fi bolile cu transmitere sexuală, și nu se temea de reacția celor din jur, mărturisind: „Bunătatea și afecțiunea din public m-au ajutat mereu, în cele mai dificile perioade. Dragostea și afecțiunea mi-au relaxat întotdeauna călătoria.”

Întrebarea neelucidată este a cui victimă a fost Lady Di ? A paparazzilor sau  a unei conjuncturi istorice nefaste?

La 30 august, Diana și Dodi au zburat din Sardinia spre Paris. Diana intenționa să se întoarcă la Palatul Kensington în dimineața următoare, după ce va petrece o noapte la vila lui Dodi din Paris. În acea seară, Diana și Dodi au luat cina la restaurantul hotelului Ritz din Paris, aflat în proprietatea tatălui lui Dodi începând cu anul 1979. Fotografii de senzație au apărut și ei. Spre finalul cinei, Dodi i-a spus șoferului să ducă mașina înapoi la vila sa, într-o încercare de a-i atrage pe fotografi. Henri Paul, gardă personală la hotelul Ritz urma să fie noul șofer. Acesta a fost de acord cu această însărcinare, deși băuse și luase și anti-depresive, care nu trebuie amestecate cu alcool.

În 31 august 1997, acum 24 de ani, Diana a murit într-un accident de mașină în tunelul stradal  din Paris, împreună cu Dodi Al-Fayed și cu șeful securității de la Hotelul Ritz din Paris, Henri Paul, care avusese misiunea de a conduce mașina Mercedes-Benz închiriată, prin Paris, pentru a se feri de paparazzi. Mașina lor Mercedes-Benz W140|Mercedes-Benz S280 neagră, din 1994, s-a ciocnit de al treisprezecelea stâlp al tunelului. Tunelul cu două benzi era construit fără bariere metalice în fața stâlpilor. Niciunul dintre cei patru ocupanți nu avea centura de siguranță.

 Henri Paul și Dodi Fayed au murit pe loc, Diana, încă în viață, însă cu răni grave la nivelul pieptului, a fost dusă la spitalul Hôpital de la Salpêtrière, unde a avut un stop cardiac la câteva minute după ce a ajuns. Chirurgii nu au reușit să o resusciteze, iar la ora 3 dimineața i-a fost stabilit decesul. Diana era în vârstă de 36 de ani…

Funeraliile Dianei au avut loc în Westminster Abbey, pe 6 septembrie 1997. Cu o zi înainte, după o absență lungă de o săptămână din fața publicului, Regina Elisabeta a II-a și-a adus omagiile fostei sale nore într-o transmisiune televizată (transmisiunea a avut un public de peste 2.5 miliarde de oameni din intreaga lume).

Moartea neașteptată și surprinzătoare a unei persoane regale foarte populare a adus declarații numeroase din partea unor persoane publice vârstnice din lumea întreagă și multe omagii din partea membrilor publicului.

Ca reacție la vestea morții prințesei, oamenii au depus ofrande publice de flori, lumânări, cărți poștale și mesaje personale. Până în 10 septembrie, grămada de flori de lângă Grădina Kensington era înaltă de 1,52 metri în anumite locuri.

La înmormântarea sa, Elton John a reinterpretat, ca ultim omagiu „Prințesei inimilor”, melodia „Candle in the Wind”.

Întrebarea neelucidată este a cui victimă a fost Lady Di?

A paparazzilor sau  a unei conjuncturi istorice nefaste?

Nu știm răspunsul, dar cu siguranță Prințesa Inimilor  noastre este la fel de frumoasă și de tânără, iar dacă destinul ei i-a dăruit ceva este diadema eternității peste o soartă în care a trăit, a iubit și și-a dedicat viața celor învinși de viață.

Lady Diana spunea adesea: „Aș vrea să fiu Regina Inimilor oamenilor și nu Regina acestei țări”… o dorință care i s-a împlinit, din nefericire… Deși nu a fost niciodată încoronată Regină, Lady Diana a rămas Prințesa Inimilor peste Regatul Veșniciei!

La mulţi ani în amintire, Lady Di!

Epilog: „Cea mai mare problemă a lumii este intoleranța. Toți oamenii sunt atât de intoleranți unii cu ceilalți”. Lady Diana

Anca Bica Bălălău

 

Sursa foto:Wikipedia