Motto:„Măreția și progresul moral al unei societăți nu pot fi judecate decât după modul în care își tratează animalele”.Mahatma Gandhi

Dacă în poveștile copilăriei pe copii îi aduce barza, în Banatul de Munte un copil a adus barza, de fapt a salvat un pui de barză de la moarte. Cornelia Maria Pârvan, căci despre ea este vorba, are 8 ani și se bucură de o copilărie lipsită de griji. Vacanțele petrecute în casa bunicilor la Ohaba i-au mărit interesul pentru natură, animale. Îndrăgostită de cai, fetița noastră își dăruiește frumusețea sufletului tuturor necuvântătoarelor din ograda bunicii, cu bucuria unei Alice în țara minunilor. Și țara ei nu are hotare, nu există granițe ale sentimentelor pentru tot ce o înconjoară, există doar vise frumoase ce-și împletesc uimirea în sufletul ei minunat. Născută pe 19 septembrie 2008, Cornelia o să-și schimbe prefixul exact în anul Centenarului  Marii Uniri și este convinsă că a adus-o barza minunaților ei părinți.

„Cine salvează o viață, salvează întreaga lume”

La Reșița Cornelia o are pe broscuța Rania și doi peștișori, dar își dorește de ziua ei, bineînțeles tot un prieten necuvântător. Eroina noastră își propune să devină medic veterinar pentru a putea salva cât mai multe suflete și și-a început deja misiunea pentru că  povestea noastră spune că în prag de toamnă, după ce berzele și-au luat zborul spre alte zări, un pui de barză rătăcit era sortit morții, speriat și slăbit își aștepta sfârșitul în marginea satului, când Cornelia Maria Pârvan l-a zărit. Fără a sta pe gânduri, micuța noastră a luat pasărea speriată și bolnavă acasă și alături de familie i-au acordat cetățenia bunătății sufletelor lor. Marian, căci a primit și un nume puiul de barză, și-a găsit astfel o nouă familie, iar Cornelia Maria Pârvan a devenit primul copil care a… adus barza. După ce i-au dat tratamentul, la indicația medicului veterinar, Marian a mers, împreună cu familia adoptivă, la Grădina Zoologică din Reșița pentru a spune și altor copii povestea lui-primul pui de barză adus de un copil. De un copil care iubește și crește în slujba binelui necondiționat, un copil care ne-a învățat că poveștile există și întotdeauna de noi depinde pentru a  le scrie un final fericit.

 Epilog:„Cine salvează o viață, salvează întreaga lume”.  The Talmud

Anca Bica Bălălău