[VIDEO] Festivalul anual al zăpezii de la Sapporo, spectacol de culoare și creație

Parcul Odori din orașul japonez Sapporo se transformă, în perioada 6-12 februarie, într-un tărâm de basm al cristalelor de gheață, cu ocazia festivalului anual al zăpezii. Ajuns la cea de-a 68-a ediție, festivalul atrage în fiecare an milioane de vizitatori. Oamenii vin din toate colțurile planetei să admire cele câteva sute de statui realizate în zăpadă și sculpturile din gheață.

Alături de sculpturile-gigant sunt expuse și numeroase sculpturi mai mici admirabile ca înfățișare, realizate cu măiestrie artistică. Pentru ca atmosfera să fie una plăcută în vecinătatea operelor de gheață se desfășoară o serie de concerte. O frumoasă perspectivă o oferă Turnul TV din Sapporo. Anul trecut, între exponatele reprezentate în gheață s-a numărat o replică a ruinelor Catedralei Sf. Paul din Macao (China) pentru care s-au folosit 2.400 de tone de zăpadă, un Shinkansen (tren de mare viteză japonez) și un teatru shakespearian. Peste 2.000 de persoane au participat la construirea uriașelor statui din gheață. La realizarea sculpturilor s-au prezentat foarte mulți voluntari din țări precum Canada sau Australia.

„Sapporo” a luat naștere în anul 1950, când niște elevi de la liceul local, jucându-se în Parcul Odori, au realizat șase statui de zăpadă, ce au putut fi admirate de numerosul publicul trecător, potrivit www.snowfes.com. În 1955, reprezentanți ai forțelor de apărare militară au construit, din același material, o imensă sculptură pentru care astăzi festivalul a devenit celebru. În 1959, un număr de 2.500 de persoane au participat la realizarea sculpturilor în zăpadă, iar evenimentul a fost amintit pentru prima dată ca ”festival al zăpezii”,scrie Agerpres.

În 1972, festivalul zăpezii a fost organizat în același timp cu Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sapporo, aducând astfel renume internațional evenimentului. În 1974, a fost organizată o competiție internațională de statui din zăpadă în cadrul festivalului zăpezii. De atunci, numeroase echipe din diverse regiuni ale lumii, printre care Shenyang (China), Alberta (Canada), Munchen (Germania), Sydney (Australia) și Portland (SUA) au o strânsă legătură cu Sapporo, participând la acest eveniment. De la an la an, festivalul a început să ia amploare și să fie renumit, afirmându-se ca cel mai mare eveniment japonez al sezonului rece.

sursa foto: nipponconnection.fr