Ascultă Radio România Reșița Live

Ce este fructonata, produsul cu care o româncă a uimit industria alimentară mondială

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 mai 2018, 15:05

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Potrivit acesteia, produsul nu este gem, dulceaţă sau marmeladă, este gustul adevărat de fructe la borcan. “Fructonata este singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală, astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor poaspete. Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct, şi are un termen de valabilitate de doi ani la temperatură ambientală” a mai explicat Simona Bişboacă.

Fiind sub forma unei paste de fruct, este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi. Până acum, orădeanca a realizat fructonate din cireşe, portocale şi afine, iar la târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România a participat doar Simona.

Am experimentat tehnologie pe mai multe fructe chiar şi tomate, dar, în prezent, procesăm cireşe bio de pe dealurile însorite de lângă Şimleul Silvaniei, afine de pădure din munţii Bihorului, la care adăugăm puţin must de struguri bio concentrat, provenit din struguri cultivaţi în sudul judeţului Timiş. Ca o notă exotica am decis să aducem din însorita Calabria (Italia) portocale bio, cu o aromă şi o dulceaţă extraodinară. Reacţia şi aprecierile vizitatorilor au fost extraordinare şi ne-au confirmat, încă odată, că suntem pe drumul cel bun”, a explicat Simona Bişboacă.

Deocamdată, produsele se pot achiziţiona doar în mediul online de pe trei site-uri: www.gusturibio.ro, www.obio.ro şi www.vegis.ro Orădeanca are planuri şi pe viitor. Şi-a propus ca în acest an să facă şi un sortiment de dulceaţă de o calitate superioara cu mai mult fruct, fără zahăr, şi mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.
Sursa: adevarul.ro
Etichete:
Pine Hill din Poiana Mărului, Caraș-Severin – finalist la gala „România ești tu”
Fapt divers joi, 13 noiembrie 2025, 18:56

Pine Hill din Poiana Mărului, Caraș-Severin – finalist la gala „România ești tu”

Pine Hill din Poiana Mărului, finalist la „România ești tu”, promovează turismul autentic românesc și valorile Banatului de Munte. Pine...

Pine Hill din Poiana Mărului, Caraș-Severin – finalist la gala „România ești tu”
Campania „Ajută un bătrân să zâmbească” aduce căldură și speranță vârstnicilor din satele Lugojului
Fapt divers miercuri, 12 noiembrie 2025, 08:24

Campania „Ajută un bătrân să zâmbească” aduce căldură și speranță vârstnicilor din satele Lugojului

Mai mulți vârstnici din satele aflate în apropierea municipiului Lugoj au primit lemne de foc, medicamente și alimente în cadrul campaniei...

Campania „Ajută un bătrân să zâmbească” aduce căldură și speranță vârstnicilor din satele Lugojului
Un arădean a câștigat marele premiu Loto 6/49: peste 49 de milioane de lei
Fapt divers marți, 11 noiembrie 2025, 20:31

Un arădean a câștigat marele premiu Loto 6/49: peste 49 de milioane de lei

Marele câștigător al premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 din 9 noiembrie 2025, în valoare de 49.149.676,24 lei (echivalentul a peste...

Un arădean a câștigat marele premiu Loto 6/49: peste 49 de milioane de lei
Sărbătoare cu tradiție la Reșița: procesiunea cu lampioane dedicată Sfântului Martin de Tours
Fapt divers luni, 10 noiembrie 2025, 15:25

Sărbătoare cu tradiție la Reșița: procesiunea cu lampioane dedicată Sfântului Martin de Tours

În fiecare an, pe 11 noiembrie, credincioșii romano-catolici îl cinstesc pe Sfântul Martin de Tours, unul dintre cei mai importanți sfinți ai...

Sărbătoare cu tradiție la Reșița: procesiunea cu lampioane dedicată Sfântului Martin de Tours
Fapt divers sâmbătă, 8 noiembrie 2025, 00:02

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil – Tradiții, semnificații și obiceiuri de 8 noiembrie. Peste un milion de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica

Biserica Ortodoxă Română și Biserica Greco-Catolică îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, conducătorii cetelor...

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil – Tradiții, semnificații și obiceiuri de 8 noiembrie. Peste un milion de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica
Fapt divers vineri, 7 noiembrie 2025, 21:16

Black Friday 2025: Peste un milion de tranzacții până la 17:30, cu un coș mediu de 568 lei

Black Friday 2025: Românii au făcut plăți online de peste 591 de milioane de lei prin PayU GPO România. Peste un milion de tranzacții procesate...

Black Friday 2025: Peste un milion de tranzacții până la 17:30, cu un coș mediu de 568 lei
Fapt divers joi, 6 noiembrie 2025, 22:00

Sediul Protopopiatului Reșița, sfințit după ample lucrări de restaurare și modernizare

Sfințirea sediului Protopopiatului Reșița, a avut loc joi, 6 noiembrie în urma finalizării lucrărilor de restaurare, renovare și amenajare...

Sediul Protopopiatului Reșița, sfințit după ample lucrări de restaurare și modernizare
Fapt divers joi, 6 noiembrie 2025, 20:00

Dispare „mirajul” Black Friday 2025: doar 15% dintre români vor cheltui mai mult decât anul trecut

2 din 10 români nu vor cumpăra nimic, iar 4 din 10 își limitează bugetul la 700 de lei Entuziasmul de altădată pentru reducerile de Black...

Dispare „mirajul” Black Friday 2025: doar 15% dintre români vor cheltui mai mult decât anul trecut