Ascultă Radio România Reșița Live

Ce este fructonata, produsul cu care o româncă a uimit industria alimentară mondială

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 mai 2018, 15:05

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Potrivit acesteia, produsul nu este gem, dulceaţă sau marmeladă, este gustul adevărat de fructe la borcan. “Fructonata este singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală, astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor poaspete. Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct, şi are un termen de valabilitate de doi ani la temperatură ambientală” a mai explicat Simona Bişboacă.

Fiind sub forma unei paste de fruct, este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi. Până acum, orădeanca a realizat fructonate din cireşe, portocale şi afine, iar la târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România a participat doar Simona.

Am experimentat tehnologie pe mai multe fructe chiar şi tomate, dar, în prezent, procesăm cireşe bio de pe dealurile însorite de lângă Şimleul Silvaniei, afine de pădure din munţii Bihorului, la care adăugăm puţin must de struguri bio concentrat, provenit din struguri cultivaţi în sudul judeţului Timiş. Ca o notă exotica am decis să aducem din însorita Calabria (Italia) portocale bio, cu o aromă şi o dulceaţă extraodinară. Reacţia şi aprecierile vizitatorilor au fost extraordinare şi ne-au confirmat, încă odată, că suntem pe drumul cel bun”, a explicat Simona Bişboacă.

Deocamdată, produsele se pot achiziţiona doar în mediul online de pe trei site-uri: www.gusturibio.ro, www.obio.ro şi www.vegis.ro Orădeanca are planuri şi pe viitor. Şi-a propus ca în acest an să facă şi un sortiment de dulceaţă de o calitate superioara cu mai mult fruct, fără zahăr, şi mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.
Sursa: adevarul.ro
Etichete:
„Piatra Scrisă” – Târnosirea bisericii din stâncă de la Mănăstirea Armeniș
Fapt divers duminică, 16 noiembrie 2025, 07:44

„Piatra Scrisă” – Târnosirea bisericii din stâncă de la Mănăstirea Armeniș

La începutul Postului Nașterii Domnului, sâmbătă, 15 noiembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit slujba...

„Piatra Scrisă” – Târnosirea bisericii din stâncă de la Mănăstirea Armeniș
Cărți, povești și călătorii pentru copiii din Nicolinț și Ciuchici – un proiect care deschide lumi noi în comunitățile rurale
Fapt divers duminică, 16 noiembrie 2025, 06:11

Cărți, povești și călătorii pentru copiii din Nicolinț și Ciuchici – un proiect care deschide lumi noi în comunitățile rurale

Copiii din Nicolinț și Ciuchici descoperă lumea prin lectură și călătorii, datorită unui proiect educațional dedicat comunităților rurale...

Cărți, povești și călătorii pentru copiii din Nicolinț și Ciuchici – un proiect care deschide lumi noi în comunitățile rurale
Medicul Mihaela Dalea avertizează: diabetul s-a transformat într-o epidemie
Fapt divers vineri, 14 noiembrie 2025, 17:08

Medicul Mihaela Dalea avertizează: diabetul s-a transformat într-o epidemie

Astăzi, 14 noiembrie, marcăm Ziua Mondială a Diabetului, un moment dedicat informării, prevenției și conștientizării unei boli care...

Medicul Mihaela Dalea avertizează: diabetul s-a transformat într-o epidemie
Ortodocşii şi greco-catolicii intră în Postul Crăciunului
Fapt divers joi, 13 noiembrie 2025, 20:00

Ortodocşii şi greco-catolicii intră în Postul Crăciunului

Credincioșii ortodocși și greco-catolici se pregătesc pentru Postul Crăciunului – perioada de 40 de zile a curățirii sufletești și a...

Ortodocşii şi greco-catolicii intră în Postul Crăciunului
Fapt divers joi, 13 noiembrie 2025, 18:56

Pine Hill din Poiana Mărului, Caraș-Severin – finalist la gala „România ești tu”

Pine Hill din Poiana Mărului, finalist la „România ești tu”, promovează turismul autentic românesc și valorile Banatului de Munte. Pine...

Pine Hill din Poiana Mărului, Caraș-Severin – finalist la gala „România ești tu”
Fapt divers miercuri, 12 noiembrie 2025, 08:24

Campania „Ajută un bătrân să zâmbească” aduce căldură și speranță vârstnicilor din satele Lugojului

Mai mulți vârstnici din satele aflate în apropierea municipiului Lugoj au primit lemne de foc, medicamente și alimente în cadrul campaniei...

Campania „Ajută un bătrân să zâmbească” aduce căldură și speranță vârstnicilor din satele Lugojului
Fapt divers marți, 11 noiembrie 2025, 20:31

Un arădean a câștigat marele premiu Loto 6/49: peste 49 de milioane de lei

Marele câștigător al premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 din 9 noiembrie 2025, în valoare de 49.149.676,24 lei (echivalentul a peste...

Un arădean a câștigat marele premiu Loto 6/49: peste 49 de milioane de lei
Fapt divers luni, 10 noiembrie 2025, 15:25

Sărbătoare cu tradiție la Reșița: procesiunea cu lampioane dedicată Sfântului Martin de Tours

În fiecare an, pe 11 noiembrie, credincioșii romano-catolici îl cinstesc pe Sfântul Martin de Tours, unul dintre cei mai importanți sfinți ai...

Sărbătoare cu tradiție la Reșița: procesiunea cu lampioane dedicată Sfântului Martin de Tours