Ascultă Radio România Reșița Live

Ce este fructonata, produsul cu care o româncă a uimit industria alimentară mondială

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 mai 2018, 15:05

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Potrivit acesteia, produsul nu este gem, dulceaţă sau marmeladă, este gustul adevărat de fructe la borcan. “Fructonata este singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală, astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor poaspete. Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct, şi are un termen de valabilitate de doi ani la temperatură ambientală” a mai explicat Simona Bişboacă.

Fiind sub forma unei paste de fruct, este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi. Până acum, orădeanca a realizat fructonate din cireşe, portocale şi afine, iar la târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România a participat doar Simona.

Am experimentat tehnologie pe mai multe fructe chiar şi tomate, dar, în prezent, procesăm cireşe bio de pe dealurile însorite de lângă Şimleul Silvaniei, afine de pădure din munţii Bihorului, la care adăugăm puţin must de struguri bio concentrat, provenit din struguri cultivaţi în sudul judeţului Timiş. Ca o notă exotica am decis să aducem din însorita Calabria (Italia) portocale bio, cu o aromă şi o dulceaţă extraodinară. Reacţia şi aprecierile vizitatorilor au fost extraordinare şi ne-au confirmat, încă odată, că suntem pe drumul cel bun”, a explicat Simona Bişboacă.

Deocamdată, produsele se pot achiziţiona doar în mediul online de pe trei site-uri: www.gusturibio.ro, www.obio.ro şi www.vegis.ro Orădeanca are planuri şi pe viitor. Şi-a propus ca în acest an să facă şi un sortiment de dulceaţă de o calitate superioara cu mai mult fruct, fără zahăr, şi mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.
Sursa: adevarul.ro
Etichete:
Simona Mirela Miculescu, premiată la Gala Capital Top 100 Femei de Succes 2025 pentru o carieră diplomatică excepțională
Fapt divers luni, 30 iunie 2025, 11:30

Simona Mirela Miculescu, premiată la Gala Capital Top 100 Femei de Succes 2025 pentru o carieră diplomatică excepțională

La ediția 2025 a Galei Capital Top 100 Femei de Succes, Simona Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la UNESCO,...

Simona Mirela Miculescu, premiată la Gala Capital Top 100 Femei de Succes 2025 pentru o carieră diplomatică excepțională
Alertă în județul Giurgiu: Posibilă prezență a unei pantere negre în apropierea localității Puieni și zona Istru
Fapt divers duminică, 29 iunie 2025, 17:38

Alertă în județul Giurgiu: Posibilă prezență a unei pantere negre în apropierea localității Puieni și zona Istru

Pe data de 29 iunie 2025, în jurul orei 15:55, un bărbat a sunat la 112 pentru a semnala prezența unor urme de animal sălbatic, posibil...

Alertă în județul Giurgiu: Posibilă prezență a unei pantere negre în apropierea localității Puieni și zona Istru
Tradiții, obiceiuri și interdicții de Sfinții Petru și Pavel – 29 iunie
Fapt divers duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Tradiții, obiceiuri și interdicții de Sfinții Petru și Pavel – 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți în fiecare an pe 29 iunie, dată marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox. Această zi este...

Tradiții, obiceiuri și interdicții de Sfinții Petru și Pavel – 29 iunie
Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Sărbătoare Creștină și onomastică pentru peste 500.000 de români
Fapt divers duminică, 29 iunie 2025, 00:05

Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Sărbătoare Creștină și onomastică pentru peste 500.000 de români

Pe 29 iunie, credincioșii ortodocși și catolici îi prăznuiesc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cei doi mari propovăduitori ai Evangheliei,...

Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Sărbătoare Creștină și onomastică pentru peste 500.000 de români
Fapt divers marți, 24 iunie 2025, 07:00

Praznicul naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi Sânzienele, sărbătorite de Ziua mondială a iei

Pe 24 iunie, credincioșii ortodocși și catolici marchează o sărbătoare cu dublă semnificație: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și...

Praznicul naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi Sânzienele, sărbătorite de Ziua mondială a iei
Fapt divers luni, 23 iunie 2025, 12:05

Hramul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Poiana Mărului – 23-24 iunie 2025

În perioada 23-24 iunie 2025, credincioșii sunt invitați să participe la hramul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din...

Hramul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Poiana Mărului – 23-24 iunie 2025
Fapt divers vineri, 20 iunie 2025, 21:08

Valea Almăjului – destinația autentică a Banatului Montan promovată de jurnaliști de turism în cadrul unui press trip național

Valea Almăjului devine, în perioada 21–26 iunie 2025, epicentrul unui eveniment dedicat exclusiv jurnaliștilor de turism din România, printr-un...

Valea Almăjului – destinația autentică a Banatului Montan promovată de jurnaliști de turism în cadrul unui press trip național
Fapt divers vineri, 20 iunie 2025, 20:37

Solstiţiul de vară 2025: Cea mai lungă zi din an şi cea mai scurtă noapte. Ce tradiții sunt legate de acest moment magic?

Solstițiul de vară 2025 va avea loc sâmbătă, 21 iunie, la ora 05:42 (ora României). Este momentul care marchează cea mai lungă zi și cea mai...

Solstiţiul de vară 2025: Cea mai lungă zi din an şi cea mai scurtă noapte. Ce tradiții sunt legate de acest moment magic?