Ascultă Radio România Reșița Live

Ce este fructonata, produsul cu care o româncă a uimit industria alimentară mondială

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 mai 2018, 15:05

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Potrivit acesteia, produsul nu este gem, dulceaţă sau marmeladă, este gustul adevărat de fructe la borcan. “Fructonata este singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală, astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor poaspete. Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct, şi are un termen de valabilitate de doi ani la temperatură ambientală” a mai explicat Simona Bişboacă.

Fiind sub forma unei paste de fruct, este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi. Până acum, orădeanca a realizat fructonate din cireşe, portocale şi afine, iar la târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România a participat doar Simona.

Am experimentat tehnologie pe mai multe fructe chiar şi tomate, dar, în prezent, procesăm cireşe bio de pe dealurile însorite de lângă Şimleul Silvaniei, afine de pădure din munţii Bihorului, la care adăugăm puţin must de struguri bio concentrat, provenit din struguri cultivaţi în sudul judeţului Timiş. Ca o notă exotica am decis să aducem din însorita Calabria (Italia) portocale bio, cu o aromă şi o dulceaţă extraodinară. Reacţia şi aprecierile vizitatorilor au fost extraordinare şi ne-au confirmat, încă odată, că suntem pe drumul cel bun”, a explicat Simona Bişboacă.

Deocamdată, produsele se pot achiziţiona doar în mediul online de pe trei site-uri: www.gusturibio.ro, www.obio.ro şi www.vegis.ro Orădeanca are planuri şi pe viitor. Şi-a propus ca în acest an să facă şi un sortiment de dulceaţă de o calitate superioara cu mai mult fruct, fără zahăr, şi mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.
Sursa: adevarul.ro
Etichete:
Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni şi Moşul încărcat cu daruri. Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers sâmbătă, 6 decembrie 2025, 00:45

Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni şi Moşul încărcat cu daruri. Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica

Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea Crăciunului, în data de 6 decembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae,...

Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni şi Moşul încărcat cu daruri. Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica
Moș Nicolae 2025 – Tradiții, semnificații și miracolele Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor
Fapt divers vineri, 5 decembrie 2025, 19:00

Moș Nicolae 2025 – Tradiții, semnificații și miracolele Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor

Moș Nicolae este sărbătorit sâmbătă, 6 decembrie 2025, o zi a bucuriei, generozității și începutului simbolic al iernii în tradiția...

Moș Nicolae 2025 – Tradiții, semnificații și miracolele Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor
Ziua Sfintei Varvara – considerată debutul sezonului Crăciunului, prăznuită de creştinii din Banatul de Munte
Fapt divers joi, 4 decembrie 2025, 00:36

Ziua Sfintei Varvara – considerată debutul sezonului Crăciunului, prăznuită de creştinii din Banatul de Munte

Din rândul celor 14 sfinţi, pe care evlavia Evului Mediu i-a numit „sfinţii ajutători”, Bisericile romano-catolică şi cea ortodoxă o...

Ziua Sfintei Varvara – considerată debutul sezonului Crăciunului, prăznuită de creştinii din Banatul de Munte
Ultima Lună Plină din 2025: „Luna Rece”, spectacolul ceresc al începutului de iarnă
Fapt divers miercuri, 3 decembrie 2025, 22:22

Ultima Lună Plină din 2025: „Luna Rece”, spectacolul ceresc al începutului de iarnă

Pe 4 decembrie 2025, cerul va găzdui ultima Lună Plină a anului, un eveniment astronomic deosebit, încărcat de simbolism și apreciat pentru...

Ultima Lună Plină din 2025: „Luna Rece”, spectacolul ceresc al începutului de iarnă
Fapt divers miercuri, 3 decembrie 2025, 06:57

3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit, în 1992, ca ziua de 3 decembrie să fie Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi....

3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi
Fapt divers luni, 1 decembrie 2025, 08:52

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?

Un doctor în sociologia practicilor alimentare și un jurnalist specializat în gastronomie au explicat pentru HotNews.ro de când și mai ales de...

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 15:26

Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România

Un pas înainte pentru Via Transilvanica: prototipul care schimbă ideea de ospitalitate rurală Asociația Tășuleasa Social a prezentat la Brașov...

Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:46

Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică

Sfântul Andrei, apostolul românilor este sărbătorit pe 30 noiembrie de creştinii ortodocşi şi catolici de pretutindeni. Sfântul Sinod a...

Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică