[AUDIO-FOTO] Tărâmul urmaşilor giganţilor străvechi, întreţinut de reşiţeanul care plantează şi îngrijeşte, în oraşul de pe Bârzava, cei mai înalţi arbori de pe Terra, Sequoia Giganteum

Sequoia sunt printre cei mai înalți arbori care cresc pe Pământ. Aceștia se găsesc, în mod normal, în pădurile din Munții Sierra Nevada, din California/ SUA, la o altitudine de peste 2000 de metri.

Există însă și exemplare care s-au adaptat și prin alte părți ale globului. De exemplu, în Caraș-Severin, pot fi văzute două astfel de exemplare, considerate tinere, deși au fost plantate în urmă cu sute de ani. Este vorba de Sequoia de la Herculane care a fost plantat cu prilejul amenajării parcului Cazinoului, astăzi Central, în jurul anului 1862, după planurile lui Lothar Abel, unul dintre cei mai însemnați peisagiști vienezi şi Sequoia din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, pe drumul care leagă Peştera Comarnic de Anina.

În cadrul emisiunii “Oameni şi Locuri” din 18 septembrie puteţi afla povestea reşiţeanului Nicu Drăgan care din proprie iniţiativă a plantat pe raza municipiului de pe Bârzava 10 puieţi de Sequoia, iar la Muzeul de Locomotive din cartierul Triaj al urbei, în acelaşi perimetru, în premieră în România, 3 tipuri dinstincte din această specie la un loc.

L-am surprins pe reşiţeanul iubitor de natură în curtea Centrului universitar “Eftimie Murgu” din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Reşiţa urmărind evoluţia Sequoiei plantate de el în urmă cu 5 ani: 

Nicu Drăgan

Amintim că, arborii Sequoia sunt de trei tipuri şi-anume Sempervirens, folosit des ca si conifer ornamental, Giganteum, considerat cel mai mare copac în ceea ce priveşte volumul total, ocrotit prin lege şi Metasequoia, cunoscut ca si fosil pana in 1941, cand a fost descoperit in China. Cel mai mare dintre acesti giganti este generalul Sherman, aflat in Parcul National Sequoia din California un arbore care are 84 m inaltime, o circumferinta de 31 m si cantareste 1,2 milioane kilograme, conform www.pepiniera-sequoia.ro.

Despre Nicu Drăgan şi povestea Sequoie-lor de Reşiţa puteţi afla sâmbătă, 18 septembrie în emisiunea “Oameni şi Locuri” de la 15:20, doar aici pe 105,6 FM!

Cele mai citite

Related Articles