În curând, cercetătorii vor putea spune clar ce fel de cancer ar putea afecta o persoană, cu mult înainte de apariția simptomelor.

Studiul pe schimbările genetice care apar în cazul acestei boli a durat 10 ani. Cercetătorii au fost capabili să identifice în celule mutații precoce care au avut loc cu ani sau chiar decenii înainte de apariția maladiei. Asta înseamnă că boala ar putea fi descoperită înainte de apariția oricăror semne.

Specialiștii au procedat matematic: genomul fiecărui pacient este unic, tocmai din acest motiv au fost identificate tiparele asociate cu 30 de tipuri de cancer.

Ceea ce era de neimaginat până acum este demonstrat de o echipă formată din peste 1.000 de oameni de știință din întreaga lume care au studiat tiparele cancerului timp de 10 ani.

În lume, în 2018, au fost înregistrate peste 17 milioane de cazuri noi de cancer, conform raportului recent publicat de Organizația Mondială a Sănătății. Specialiștii OMS estimează că numărul cazurilor de cancer vor crește cu 60% în următorii 20 de ani, dacă nu se adoptă măsuri concrete de combatere a bolii.

Sursa: https://www.digifm.ro/stiri/cancerul-ar-putea-fi-prevenit-cu-ani-buni-inainte-cercetatorii-au-facut-o-descoperire-majora-60929